Videospeler inladen...

Eerste groep kwetsbare Afrikaanse vluchtelingen uit Libië naar Italië gebracht

Voor het eerst sinds de verontwaardiging over slavernij in Libië zijn 162 kwetsbare vluchtelingen uit de Libische detentiecentra overgebracht naar Italië. Eerder waren al anderen naar Niger geëvacueerd. 

De Verenigde Naties hebben gisteravond 162 Afrikaanse vluchtelingen naar Italië overgevlogen.  Een Italiaanse C130 haalde eerst een groep van 110 vrouwen en kinderen op. Later volgde nog een groep met zo'n 50 mensen . Het gaat om kwetsbare mensen uit Eritrea, Ethiopië, Somalië en Jemen: alleenstaande moeders, kinderen, gezinnen en mensen met een beperking.   Het is voor het eerst dat er mensen vanuit de Libische detentiekampen rechtstreeks worden hervestigd in Europa.  Ze zijn na hun aankomst en medisch onderzoek opgevangen door een team van UNHCR, dat hen wegwijs maakte in de asielprocedure. Daarna zijn ze naar opvangcentra gebracht van de katholieke hulporganisatie Caritas. 

Het is een historische dag. Voor het eerst is een humanitaire corridor geopend tussen Libië en Europa. We zetten dit werk samen met UNHCR voort om de illegaliteit te bestrijden. 

 

Marco Minniti, minister van Binnenlandse Zaken Italië

Ook de speciale gezant van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Vincent Cochetel, is tevreden dat Italië zijn gastvrijheid toont voor deze kwetsbare mensen. Hij hoopt dat andere landen zullen volgen. UNHCR wil zo snel mogelijk 1300 zeer kwetsbare vluchtelingen uit Libië weg krijgen.  Op langere termijn is er sprake van 10.000 mensen die elders zouden moeten worden ondergebracht. 

Paniekvoetbal na de beelden van slavernij

De erbarmelijke situatie in de detentiecentra van de Libische regering in Tripoli is niet nieuw. Het was een publiek geheim dat veel migranten en vluchtelingen die het hadden gewaagd om met mensensmokkelaars de Middellandse Zee over te steken, werden tegengehouden en teruggestuurd naar Libië. Dat gebeurde door de Libische kustwacht. Maar ook Italië zelf kreeg kritiek omdat het daarbij een handje hielp. In de kampen is er sprake van slechte leefomstandigheden en seksuele en andere uitbuiting.

Maar de schok was groot toen ook beelden opdoken van een slavenmarkt in Libië.  Daarop beloofden Europese en Afrikaanse leiders tijdens hun gezamenlijke top in Ivoorkust eind november, om actie te ondernemen. Intussen hebben twee evacuaties plaatsgevonden naar Niger, een buurland van Libië, door de Afrikaanse Unie. In de loop van de volgende dagen worden nog eens 150 mensen naar Niger gebracht, dat brengt het totaal op 400.     

Piet den Blanken

Hervestiging: een druppel op de hete plaat?

Europese lidstaten en de Verenigde Naties hebben akkoorden gesloten om kwetsbare vluchtelingen die tijdens hun vlucht vast zitten, weg te halen naar derde landen. Dat systeem van hervestiging wordt ook door ons land toegepast. Gisteren nog zijn twee Syrische vluchtelingengezinnen aangekomen uit Libanon, een initiatief van de Sint-Egidiusgemeenschap. Het zijn de eersten van een groep van 150 Syriërs uit Libanon die hier een humanitair visum krijgen.  Maar hervestiging is weinig uitgebouwd. De meeste vluchtelingen zitten nog altijd vast in buurlanden van conflictzones. 

Meest gelezen