AFP or licensors

Ex-marinier met plannen voor aanslag in San Francisco door FBI opgepakt

Een ex-marinier uit Modesto, die mogelijk van plan was om in naam van IS tijdens Kerstdag een aanslag te plegen op een toeristische pier in San Francisco, is door de FBI opgepakt.

Vrijdagochtend vond men bij een huiszoeking bij de man wapens, een afscheidsbrief en zijn testament. Onlangs riep IS op om aanslagen tijdens de kerstperiode uit te voeren. Volgens de informatie die de FBI bij de rechtbank heeft ingediend, wordt de man verdacht van het ondersteunen van een terroristische organisatie.

Oud-marinier Everitt Aaron Jameson (26) deelde zijn plannen met een undercoveragent van de FBI van wie hij dacht dat die in contact stond met Islamitische Staat. In de meestal drukke Pier 39 zag Jameson een goede plek om een aanslag te plegen. Daar hij bekend was met de locatie, hoefde hij niet meer op verkenning te gaan. Met zijn vele restaurants, cafés, het stadsaquarium en de zeeleeuwen is de pier een trekpleister van de stad.

Door middel van een explosie, wou hij mensen naar een bepaalde locatie drijven om daar dan makkelijk slachtoffers te maken. Kerstdag was volgens hem de perfecte dag voor een aanslag. Daar hij klaar was om te sterven, was een ontsnappingsplan niet nodig. Van de undercoveragent wou hij onder meer een automatisch wapen en materiaal voor het maken van een pijpbom kopen.

Bij de marine had hij een scherpschutterstraining succesvol afgerond. Daar hij had verzwegen dat hij in het verleden astmatische aanvallen had, moest hij het leger verlaten.  

Meest gelezen