Iraanse zedenpolitie pakt 230 feestende jongeren op

In Iran werden 230 jonge mannen en vrouwen gearresteerd toen de zedenpolitie binnenviel op twee gemengde feestjes, waar ook alcohol werd gedronken. Sinds de islamitische revolutie van 1979 mogen ongehuwde mannen en vrouwen niet samen feesten en ook de consumptie van alcohol is strikt verboden.

De jongeren werden opgepakt in de nacht van donderdag op vrijdag, wanneer Iran de winter-zonnewende viert met het traditionele Yalda-feest,  dat symbool staat voor de overwinning van het licht op de duisternis. 

Volgens de zedenpolitie werden 140 mensen opgepakt in Lassavan, op 30 kilometer ten westen van de Iraanse hoofdstad, "terwijl ze aan het dansen waren en alcohol dronken". Negentig andere feestvierders werden betrapt in een woning in de wijk Farmanieh, in het noorden van Teheran. De politie zou gewaarschuwd zijn via Instagram, waarop beelden van beide feestjes de ronde deden. Op die feestjes zouden ook drugs in beslag zijn genomen.

Op het drinken of in het bezit zijn van alcohol staan er lijfstraffen in Iran, tot 80 zweepslagen. Maar de laatste jaren worden die vaak omgezet in geldboetes. De organisatoren van de feestjes riskeren celstraffen.

Meest gelezen