© Design Pics

Rijkgevulde (ongezonde) kersttafels, maar hoeveel kilo komt erbij en raken ze er makkelijk af?

Rijkgevulde tafels met alles wat lekker - maar helaas ook ongezond - is. Het zal in heel wat woonkamers de komende dagen weer even realiteit worden. Extra kilo's die aan ons lichaam blijven kleven, lijken onvermijdelijk. Maar is dat ook zo? Op zich valt het wel mee, zegt gezondheidscoach Sonja Kimpen in "De week van Niels" op Radio 2.

Gevulde kalkoen met kroketjes, gourmet, fondue of een kerststronk? De lijst van - ongezonde - maaltijden die we met z'n allen op kerstavond of kerstdag naar binnen spelen, is eindeloos. Wie de dag nadien op de weegschaal gaat staan, kan wel eens schrikken. De kans dat er een of twee kilo is bijgekomen, is niet onlogisch.

"Maar die kilo's zijn geen vet die aan de buik of de billen blijft kleven", stelt gezondheidscoach Sonja Kimpen gerust. "We zetten ons lichaam met de feestdagen onder heel wat stress. We eten later dan normaal en bovendien eten we ook nog eens alles door elkaar: verzadigde vetten, suiker, alcohol, roomsauzen, grotere stukken vlees, enzovoort."

We zetten ons lichaam met de feestdagen onder heel wat stress.

En dus treedt ons lichaam in werking. "Het gaat er alles aan doen om al die giftige stoffen uit ons lichaam te krijgen", zegt Kimpen. "Om dat te doen, heeft het veel water nodig. Net daarom zal het lichaam veel water vasthouden. Het is die vochttoename die je de dag nadien op je weegschaal zal zien."

"Trouwens: voor 1 kilogram vet heb je 9.000 kilocalorieën nodig", zegt Kimpen. "Zelfs als je een zeer excessieve maaltijd hebt, met alles erop en eraan, dan nog zit je niet aan 4.000 kilocalorieën. Het is bovendien onmogelijk dat het eten al een dag later op je billen bijft plakken. Zo snel werkt ons lichaam niet."

Als je vrij snel weer je gezonde levensstijl opneemt, dan zal je niet bijkomen van de feestdagen.

Zullen we dan op zich niets voelen van de rijkelijk gevulde tafels van de komende dagen? "Als je vrij snel weer je gezonde levensstijl opneemt, dan zal je niet bijkomen van de feestdagen", benadrukt Kimpen. "Maar wanneer je een hele maand in de recepties blijft plakken en je herpakt je niet, dan zullen er uiteraard wel kilo's bijkomen."

Meest gelezen