Herder en selfiestick? Het kan in deze kerststal in Antwerpen

De meest hedendaagse kerststal vindt u dit jaar in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen. De herder komt er namelijk met een selfiestick aandraven. Een keuze waarover pastoor Rudi Mannaerts goed heeft nagedacht. "De selfiestick is voor ons een aanknopingspunt om een pittige hedendaagse preek te houden", vertelt hij in "De week van Niels" op Radio 2. Hij blikt ook vooruit op zijn middernachtsmis, die met muziek van Pink Floyd in een setting die lijkt op een blauwe discotheek, wat "bougy bougy" wordt.

"Het is een traditionele kerststal maar met een hedendaagse touch", zegt Mannaerts over zijn kerststal. "Een van de herders hangt de moderne toerist uit. In plaats van vol vreugde met de armen in de lucht te juichen of eerbiedig te knielen, draait hij zijn rug naar het kind en haalt hij zijn selfiestick boven om eerst een foto te nemen."

"Selfies, selfish: de mens is nogal fel met zijn of haar eigen ego bezig", gaat de pastoor verder. "Als je hoort dat men in een koffiebar een selfie kan printen op een kopje koffie, dan zeg je: alstublieft hé. Natuurlijk hoop ik dat iedereen zichzelf graag ziet en dat iedereen een gezond vertrouwen heeft in zichzelf en zich goed in zijn eigen vel voelt. Maar in de kerststal gaat het om een ontmoeting. Bij zo'n selfie van de herder komt Jezus op de achtergrond te staan en de herder op de voorgrond, terwijl het net andersom is."

(lees verder onder de afbeelding)

Met zijn eigenzinnige aanpak weet pastoor Mannaerts duidelijk te bekoren, want de volkstoeloop voor zijn middernachtsmis heeft hij de afgelopen vijftien jaar zien stijgen van 120 naar 630 toeschouwers. "Wij doen daar dan ook een eigen couleur locale bij. De gewelven zijn blauw belicht alsof het een blauwe discotheek is en in het voorspel laten we Pink Floyd horen. De liederen die we kiezen hebben altijd een betekenis, het is niet zomaar om origineel te doen. Kerstmis is niet alleen folklore, het moet tot bezinning leiden."

De middernachtsmis wordt een belevenis die hopelijk geliket wordt

Zijn preken zijn dan ook niet kort, lacht Mannaerts. "Het is wat theatraal, het geeft een cosy gevoel. De mensen bewegen ook bij ons in de mis, het is een beetje "bougy bougy". Ze gaan ook de kerststal groeten, en dit jaar zal ik ze vragen om ook te knielen, een beetje "body language", zeg maar". In de preek wordt het kerstverhaal ook aangepast aan onze tijd. Zo wordt de ezel vervangen door een derdehands autootje dat geen toegang krijgt tot de lage emissiezone, wordt er geslapen op een camping buiten de ring etc. "De middernachtsmis wordt een belevenis. Ik hoop dat de mensen de kerstnacht als een soort selfie in zichzelf opnemen, dat ze die aan vrienden vertellen, in de hoop dat het geliket wordt."

Meest gelezen