© VRT - Phile Deprez

Ketnet mag geen zender voor de allerjongsten starten: "Gemiste kans"

De VRT mag geen nieuwe Ketnet-zender starten voor de allerjongsten. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. "Dit is een gemiste kans voor de allerkleinsten", reageert de VRT. De SP.A vindt dat de Vlaamse regering commericële belangen boven de pedagogische ontwikkeling van de allerkleinsten plaatst.

De VRT maakte eind vorig jaar bekend dat ze wilde starten met een tweede Ketnet-zender, specifiek gericht op kinderen tot 6 jaar. Op die manier zouden er twee zenders ontstaan: eentje voor de allerjongsten en eentje voor de al wat oudere kinderen.

De aanvraag werd ingediend bij de Vlaamse regering, maar het duurde lang voor er een beslissing viel. Afgelopen nacht werd er beslist dat de zender er niet zal komen. 

"Gezien het snel afnemend belang van lineaire televisie ten voordele van het online kijken is een bijkomend televisiekanaal voor de VRT geen duurzame keuze voor de toekomst", zegt minister van Media Sven Gatz (Open VLD). "We vragen de openbare omroep, zoals ook opgenomen in de beheersovereenkomst,  volop in te zetten op digitale programmatie. Ook voor de allerkleinsten.”

De minister benadrukt nog dat er sinds 2009 geen enkel Europees land een extra lineair kanaal voor kinderen tot 6 jaar startte. 

"Gemiste kans"

"Het team van Ketnet en VRT betreurt de beslissing van de Vlaamse regering om het licht niet op groen te zetten voor een Ketnet Jr.-kanaal. Dit is een gemiste kans voor de allerkleinsten. Voor ons telt elk kind. Het is onze opdracht hen zo goed mogelijk te bedienen", reageert de VRT.

Het voorstel voor een eigen kanaal voor Ketnet Jr. kon volgens de VRT rekenen op een breed draagvlak vanuit het onderwijs, de culturele sector, de wetenschappelijke wereld, het middenveld en de productiesector. "Ondanks deze gemiste kans wensen we hen te bedanken voor deze steun."

Private commerciële zenders

Ook Vlaams Parlementslid Katia Segers van de SP.A vindt het jammer dat het Ketnet Jr.-kanaal er niet komt. "Ik kan alleen maar constateren dat de Vlaamse regering de commerciële belangen van enkele grote private spelers laat primeren boven de pedagogische ontwikkeling van de allerkleinste Vlamingen", zegt ze.

Segers wijst erop dat experten achter een apart lineair kanaal stonden. De allerkleinste tv-kijkers kunnen nu enkel terecht op de private zender Nick Jr. en Disney Jr.. "De private commerciële zenders zagen liever dat Ketnet Jr. er niet kwam: ze vreesden dat hun inkomsten uit reclame zouden kelderen door een drastisch verlies aan kijkcijfers. Hun stem heeft duidelijk doorgewogen in de beslissing van de Vlaamse regering om Ketnet Jr. tegen te houden", stelt Segers.

"Met deze beslissing worden onze peuters in één zwaai gereduceerd tot consumenten. Men kan blijkbaar niet jong genoeg beginnen consument te zijn." Kinderen van zeer jonge leeftijd kunnen reclameboodschappen niet onderscheiden van entertainment of educatieve programma's, besluit Segers. Een reclamevrije omgeving met een goed aanbod in het Nederlands kan volgens haar "enkel stimulerend werken voor hun taal- en pedagogische ontwikkeling".

Meest gelezen