Videospeler inladen...

Van katten steriliseren tot rookvrije schooldomeinen: ook dit heeft de Vlaamse regering beslist

De Vlaamse regering heeft afgelopen nacht over heel wat punten een akkoord bereikt. Van het verplicht steriliseren van katten over rookvrije schooldomeinen tot het jeugddelinquentierecht: dit is er beslist.

De regering-Bourgeois zat gisteren tot 's nachts samen om knopen door te hakken over ruim 130 agendapunten. Een overzicht van de belangrijkste beslissingen.

Registratierechten gezinswoningen naar 7 procent

Wanneer iemand in de toekomst een gezinswoning koopt, zal die daar sowieso 7 procent registratierechten op moeten betalen. Er komt wel een compensatie voor kleinere huizen. Voor een tweede huis zal er 10 procent moeten worden betaald.

Katten steriliseren

Alle katten geboren na september 2014 moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden. Eigenaars krijgen tot 1 januari 2020 daarvoor de tijd.  Nieuwgeboren katjes zullen gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden voor de leeftijd van 5 maand of voor verhandeling. De verantwoordelijkheid voor de ingreep wordt bij de kwekers gelegd. 

Daarnaast moeten alle steden en gemeenten ook een eigen kattenplan opstellen om de problemen rond zwerfkatten in kaart te brengen.

Rookvrije schooldomeinen

Vanaf volgend schooljaar moeten alle schooldomeinen rookvrij zijn, ook bij naschoolse activiteiten. Nu is er enkel een verbod tussen 6.30 uur en 18.30 uur. Het verbod geldt voor iedereen die een school betreedt: voor het personeel, leerlingen en bezoekers. 

Bossen toegankelijk

Momenteel mogen bezoekers in openbare bossen enkel lopen waar het is toegestaan, met name op wegen en paadjes of in speelzones. Dat principe wordt nu omgekeerd. In de regel zijn de openbare bossen overal toegankelijk, behalve waar het expliciet verboden wordt, bijvoorbeeld op plaatsen waar om ecologische redenen extra bescherming nodig is.

De onbeperkte toegankelijkheid geldt wel enkel voor voetgangers (en bij uitbreiding rolstoelgebruikers of fietsers jonger dan 9 jaar). Maar andere groepen, zoals bijvoorbeeld langlaufers en joggers, moeten wel op de aangeduide wegen en paden blijven.

Extra bedrijfsruimte in West-Vlaanderen

De provincie West-Vlaanderen mag het reservefonds aanboren om extra bedrijfsruimte vrij te maken. Concreet gaat het om 130 hectare extra. "Onze economie trekt aan en ondernemers investeren", zegt Axel Ronse van N-VA. "Vaak lopen die vertraging op omdat ze geen ruimte vinden om uit te breiden. Omdat het aanbod zwaar onder de behoefte lag dreigde economische stilstand."

Jeugddeliquentierecht

De Vlaamse regering sleutelt ook aan het geplande jeugddelinquentierecht, dat in 2019 van start moet gaan. Zo is het begrip "elektronische monitoring" verduidelijkt. Die monitoring zal geen "doorslagje" zijn van het elektronisch toezicht (enkelbanden) voor volwassenen, aldus minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). In plaats van echte enkelbanden zoals bij volwassenen zal gebruikgemaakt worden van innovatieve en moderne technologieën. De elektronische monitoring moet ook duidelijk dienen om te vermijden dat jongeren te makkelijk in een gesloten instelling belanden. Voorts zal er altijd een intensieve begeleiding door een erkende dienst moeten zijn. "Hierbij geven we de jongeren een kans op zinvolle vrijetijdsbesteding en opleiding om de re-integratie te bevorderen", luidt het.

Verder komt er een onderzoek of de uithandengeving, waarbij jongeren vanaf hun 16e in uitzonderlijke omstandigheden worden berecht als volwassenen. "We willen op termijn dus onderzoeken of het mogelijk maken van een langer verblijf in de gemeenschapsinstellingen de uithandengeving naar het volwassen strafrecht kan voorkomen", luidt het.

Het ontwerpdecreet vertrekt nu naar de Raad van State voor advies. Vlaams parlementslid voor N-VA Lorin Parys reageert tevreden met het "evenwichtig akkoord dat slagkracht geeft aan de jeugdrechter". Maar volgens hem is een enkelband of nieuwe technologie die opsluiting van jongeren kan voorkomen wel mogelijk. "Elektronische monitoring is elke gevalideerde moderne technologie waardoor het mogelijk is om vanop een afstand bijzondere voorwaarden op vlak van vrijheidsbeperking en/of mobiliteitsopvolging ... te ondersteunen en te controleren", verwijst Parys naar de teksten van het akkoord. "De enkelband is het enige systeem dat vandaag voldoet."

Financiële regeling verandering bestemming gronden

Er komt ook een financiële regeling wanneer de bestemming van gronden wijzigt. Als de overheid van bouwgrond bosgrond maakt, wordt de eigenaar volledig vergoed voor de minwaarde. Als bosgrond bouwgrond wordt, gebeurt het omgekeerde. Dan wordt de helft van de meerwaarde wegbelast.

Geen extra-Ketnet zender

De VRT mag niet starten met een extra Ketnet-zender voor de allerjongsten. "Door het snel afnemend belang van lineaire televisie is dit geen duurzame keuze", zegt minister van Media Sven Gatz (Open VLD).

Meest gelezen