Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Aanhangers komen samen om kandidatuur Navalny te steunen: "Als ik niet mag deelnemen, boycotten we verkiezingen"

In een 20-tal steden in Rusland zijn duizenden aanhangers van Alexei Navalny samengekomen om zijn kandidatuur voor de komende presidentsverkiezingen te steunen. Navalny is de belangrijkste Russische oppositiepoliticus, maar van de kiescommissie mag hij niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen in maart.

Navalny heeft zijn aanhangers in heel Rusland gemobiliseerd om zijn kandidatuur in te dienen voor de presidentsverkiezingen van maart. In een 20-tal steden kwamen duizenden mensen samen.

(lees door onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Navalny wordt gezien als de enige uitdager die een oppositie van betekenis kan voeren tegen Vladimir Poetin, die gaat voor een vierde ambtstermijn als president.

Navalny voert in heel Rusland campagne, maar zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van maart 2018 is volgens de kiescommissie niet ontvankelijk. Navalny mag niet deelnemen omdat hij een gerechtelijke straf heeft moeten uitzitten.    

Hartelijk dank aan iedereen die in alle uithoeken van het land campagne heeft gevoerd

Om zich in te schrijven op de officiële kandidatenlijst heeft een kandidaat-deelnemer aan de Russische presidentsverkiezingen in elke stad minstens 500 handtekeningen van sympathisanten nodig.

Navalny zegt dat hij dat voor elkaar heeft gekregen. "Ik ben een officiële kandidaat, voorgedragen door groepen stemgerechtigde activisten", meldt hij op Twitter. "Hartelijk dank aan iedereen die in alle uithoeken van het land mee campagne heeft gevoerd. Jullie zijn de besten."

(lees door onder de foto)

Navalny hoopt dat de verzamelde handtekeningen de kiescommissie onder druk zullen zetten om hem toch toe te laten om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen.

Als dat hem toch niet wordt toegestaan, zal hij oproepen om de stembusgang te boycotten. Dat zei Navalny in een toespraak in de hoofdstad Moskou.

Aan de oevers van de rivier Moskva waren zo'n 700 aanhangers samengekomen. "Ik ben heel gelukkig en trots om aan te kondigen dat ik hier de kandidaat ben voor heel Rusland", zei Navalny. "We zijn klaar om te winnen en we zullen de verkiezingen winnen."

(lees door onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hij richtte zich ook tot Poetin. "Jij bent het, Vladimir Poetin, die dit land heeft herleid tot een bron van persoonlijke verrijking voor jezelf, jouw familie en vrienden. Daarom zou je niet langer president mogen zijn. Je bent een slechte president."  

Meest gelezen