Videospeler inladen...

Aartsbisschop De Kesel: "Miljoenen zijn op de vlucht, er moet plaats zijn voor hen in de herberg"

In de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel heeft aartsbisschop en kardinaal De Kesel de middernachtmis opgedragen. In zijn kersthomilie had De Kesel het over God die aan de kant van de kleintjes staat. Daarmee doelde hij op de 60 miljoen vluchtelingen en de meer dan 250 miljoen migranten. 

Traditie is het, de middernachtmis in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, waar de aartsbisschop voorgaat en in zijn homilie een duidelijke mening op de samenleving formuleert. Voor kardinaal Jozef De Kesel is het zonneklaar dat er vooral moet gezorgd worden voor de vele vluchtelingen, de vele ontheemden die elders -dus ook bij ons- hun heil zoeken.

In zijn homilie had aartsbisschop De Kesel het over de geboorte van Jezus Christus, de redder, het kind van God. De Kesel verwees naar het evangelie waarin Jezus' moeder, de maagd Maria, op zoek was naar een herberg. Die herberg blijkt ook nu nog een metafoor voor de vele vluchtelingen en migranten die elders op zoek zijn naar het geluk.

Onze nationale veiligheid blijft een grote zorg. Meer evenzeer de zorg voor de erkenning van de waardigheid van de vluchtelingen

aartsbisschop Jozef De Kesel

De homilie van de aartsbisschop is duidelijk: "En ze zijn zo talrijk. Velen op de vlucht. Ik besef dat er geen simpele oplossingen zijn. Natuurlijk kan alles niet ongecontroleerd gebeuren en moet er gewerkt worden aan langetermijnoplossingen in de landen van herkomst. Maar ondertussen zijn ze op de vlucht. Sommigen van hen zijn hier. Sommigen al heel lang. Ze moeten in hun waardigheid erkend worden", vervolgde De Kesel.

"Het zijn niet eerst papieren die hun deze waardigheid verlenen. Vergeten we niet dat het om concrete mensen gaat, mannen en vrouwen, kinderen en ouderen die op zoek zijn naar een plaats in de herberg." 

Waarna De Kesel politiek-maatschappelijk uit de hoek kwam: "Onze nationale veiligheid blijft een grote zorg. Zeer zeker. Maar evenzeer de zorg voor de erkenning van hun waardigheid. Een delicaat evenwicht dat we moeten blijven nastreven." De aartsbisschop raakte één van de grote politieke thema's van de voorbije tijd aan, de vluchtelingencrisis. Waar ligt de grens tussen de open armen en de maatschappelijke last? 

En in de geest van paus Franciscus hield De Kesel nog een pleidooi voor engagement en betrokkenheid: "We mogen ons niet afsluiten en op onszelf terugplooien. We moeten weerstaan aan de globalisering van de onverschilligheid. Niet wat een mens voor zichzelf kan verwerven, maar wat hij voor een ander kan betekenen, dat maakt het leven de moeite waard geleefd te worden." 

Deze voormiddag gaat De Kesel nog voor in de kerstmis in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Meest gelezen