Begroting goedkeuren wordt zwanenzang van Italiaans parlement

Het Italiaanse parlement heeft zaterdag het definitieve groene licht gegeven voor de begroting van het jaar 2018. Dat is vermoedelijk de laatste daad van het huidige halfrond.  

Verwacht wordt dat president Sergio Mattarella volgende week de volksafvaardiging ontbindt, waardoor de weg vrij is voor verkiezingen. Die vinden vermoedelijk plaats in maart.

De begroting was vrijdag al goedgekeurd door de Kamer, zaterdag was het de beurt aan de Senaat, waar het ontwerp werd goedgekeurd met 140 stemmen tegen 97. De uiteindelijke begroting heeft, vergeleken met het ontwerp dat de regering in oktober voorlegde, een serieuze facelift ondergaan. Volgens Francesco Boccia van de regerende Democratische Partij (PD) waren de parlementaire debatten over de begroting door buitengewoon intens lobbywerk van belangengroepen, "de meest uitputtende van de voorbije dertig jaar". De centrum-linkse regering van premier Paolo Gentiloni (PD) stond, in het vooruitzicht van verkiezingen, onder druk om in het begrotingspakket geen al te onpopulaire maatregelen te steken. In de peilingen doet de Democratische Partij het ook niet al te best: met 25 procent van de kiesintenties prijkt de PD op plaats twee, één procent achter de anti-establishmentpartij Movimento Cinque Stelle (M5S). De xenofobe en anti-Europese Lega Nord en het rechtse Forza Italia, de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi, zouden beide 14% halen.

De begroting haalt haar geld vooral uit "deficit spending" (het injecteren door de overheid van geleend geld in de economie). De Italiaanse financiën worden met argusogen gevolgd door de Europese Unie. De Europese limiet voor overheidsschuld staat op 60 procent van het bnp van een land. Met 130 procent overschrijdt Italië die limiet ruimschoots.

Nieuwe verkiezingen in de Laars werden nodig nadat Gentiloni's voorganger Matteo Renzi ontslag nam nadat diens voorstel tot grondwetswijziging in een referendum werd verworpen. Renzi stapte in december 2016 op en werd kort daarna vervangen door partijgenoot Gentiloni.

Meest gelezen