Videospeler inladen...

Kerstviering in Bethlehem overschaduwd door Trumps erkenning van Jeruzalem

Kerstmis is een hoogtepunt van het jaar voor Bethlehem, de stad waar het kerstverhaal volgens de christelijke overlevering heeft plaatsgevonden. Dit jaar worden de vieringen echter overschaduwd door Trumps erkenning van Jeruzalem, dat vlakbij Bethlehem ligt.

Ook in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever is het de voorbije weken onrustig geweest na de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Vandaag is het voorlopig rustig gebleven in Bethlehem. Alleen een groot spandoek op het centrale plein met "#handsoffjerusalem" springt in het oog.

AFP or licensors

Toch heeft Trumps beslissing ook een invloed op de kerstvieringen. Die zijn dit jaar bescheidener dan gewoonlijk. "We beperken de kerstvieringen tot de religieuze rituelen", verklaart burgemeester Anton Salman van Bethlehem.

"We uiten daarmee onze afwijzing en woede en ook onze solidariteit met de slachtoffers die tijdens het protest zijn gevallen. We willen de mensen tonen dat wij mensen zijn die verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid."

AFP or licensors

De Latijnse patriarch van Jeruzalem Pierbattista Pizzaballa kwam met een opvallende escorte naar Bethlehem, waar hij de middernachtmis zal opdragen in de Geboortekerk. Zijn zwarte limousine werd begeleid door motorrijders. Sommigen droegen een kerstmuts, en de kerstman reed ook zelf mee in een zijspan.

De patriarch wees de beslissing van Trump over Jeruzalem eerder al af. Aan de vooravond van Kerstmis kiest hij er echter voor om niet over politiek te praten. "Nu is het tijd om te genieten. Als christenen genieten we van het feest, ondanks de moeilijkheden."

Meest gelezen