Videospeler inladen...
AFP or licensors

Christenen van Mosul vieren voor het eerst in vier jaar Kerstmis in hun stad 

In de verwoeste Iraakse stad Mosul wonen christelijke inwoners voor het eerst in vier jaar een kerstviering bij. De chaldeeuwse patriarch riep de tientallen aanwezige gelovigen op om te bidden "voor vrede en stabiliteit in Mosul, Irak en de wereld."

Voor het eerst sinds 2013 luidden vandaag de kerstklokken van de Sint-Pauluskerk in het oostelijke deel van Mosul. De stad werd in 2014 door IS uitgeroepen tot zijn hoofdstad in Irak. Religieuze minderheden -vooral jezidi's, chaldeeërs en Syrisch-orthodoxen- sloegen massaal op de vlucht.

Slechts een kleine minderheid is sinds de val van IS afgelopen zomer teruggekeerd naar Mosul. Maar de christenen die wel opnieuw in de stad wonen, vinden het erg belangrijk om de kerstvieringen bij te wonen.

AFP or licensors

Ze waren er trouwens niet alleen. Naast de tientallen chaldeeuwse gelovigen kwamen ook moslims naar de Sint-Pauluskerk, net als vertegenwoordigers van de lokale overheid en de militaire instanties. De kerk was zwaar beveiligd, net als de weg erheen.

De kerk van Sint-Paulus (Mar Bolus) is een chaldeeuws-katholieke kerk, een oosterse kerk waarvan de liturgie gebeurt in het Aramees en het Arabisch. Het kerkgebouw ligt in het oosten van de stad, het deel dat de minste verwoestingen opliep tijdens de lange strijd om Mosul. Toch werd ook deze kerk deels vernield. Tijdens de eredienst waren doeken aangebracht om de opvallendste sporen van de gevechten aan het zicht te onttrekken.

Meest gelezen