Dodental van tropische storm op Filipijnen loopt op tot 200

Op de Filipijnen heeft de tropische storm Tembin al 200 dodelijke slachtoffers gemaakt. De meeste mensen kwamen om door modderstromen en aardverschuivingen. Er zijn ook verschillende vermisten. Duizenden mensen zijn dakloos.

De Filipijnen krijgen jaarlijks zo'n 20 tyfoons te verwerken, maar werden toch verrast door de vernietigende kracht waarmee tropische strom Tembin tekeerging op het zuidelijke eiland Mindanao.

"Het ging razendsnel", vertelt een landbouwer aan het persagenschap Reuters. "In minder dan een uur stond alles 2 tot 3 meter onder water. We konden niets redden uit ons huis en niemand kon ons te hulp komen, want daarvoor steeg het water veel te snel."

(c)2017 Manman Dejeto

De veiligheidsdiensten zeggen dat 200 mensen zijn omgekomen door de modderstromen en aardverschuivingen. Ze verwachten dat dat aantal nog kan oplopen wanneer de schade kan worden opgemeten in afgelegen dorpen en kustgebieden.

Bijna 160 mensen zijn vermist. 70.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

De storm beweegt zich intussen naar het westen. Hij raast over enkele verder gelegen Filipijnse eilanden en de Zuid-Chinese Zee, en is op weg naar Zuid-Vietnam.

De Filipijnen beleven zware tijden. Vorige week vielen ook al tientallen doden bij de doortocht van een andere tropische storm, Kai-Tak. Afgelopen nacht brak een zware brand uit in een winkelcentrum, waarbij vermoedelijk bijna 40 mensen om het leven zijn gekomen.

Meest gelezen