AFP or licensors

Franse foodies in de wolken: truffel ontdekt op daktuin in Parijs

Op de betere kersttafel tekent hij vanavond misschien present: de truffel. De -zeker dit jaar- peperdure delicatesse komt vooral uit Italiaanse grond, maar daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen. Foodies hebben deze week een wilde truffel ontdekt op een dakterras aan de voet van de Eiffeltoren in Parijs.

Normaal gesproken groeien ze vooral in mediterraan gebied. Precies daarom zijn lekkerbekken zo enthousiast over de ontdekking van een truffel tussen de wortels van een haagbeuk op de daktuin van een hotel aan de voet van de Eiffeltoren. Meer dan waarschijnlijk is het de eerste wilde truffel die ooit in Parijs is aangetroffen.  

Van de meest excellente kwaliteit -en dus de duurste soort- is deze zwarte wintertruffel niet, menen chefs. Maar de zwam voldoet toch op zijn minst om te worden gebruikt in sauzen of aardappelgerechten.   

Medewerkers van het Museum voor Natuurwetenschappen in Parijs vinden het zeer opmerkelijk dat een truffel groeit zo ver van zijn natuurlijke habitat, het mediterrane gebied. Italië -vooral de regio Umbrië- geldt als de grootste producent ter wereld van de lekkernij. De geurige zwammen, wit of zwart, groeien er onder de grond op de wortels van eiken en pijnbomen.

Wonderlijk voorbeeld van potentieel van daktuinen

"Dat een truffel groeit in een noordelijke stad is opvallend", zeggen deskundigen.  

"Dit toont aan dat het nog kan gebeuren en dat het mogelijk moet zijn om truffels te kweken op de daken van Parijs. De ontdekking van deze wilde truffel is een wonderlijk voorbeeld van het potentieel dat daktuinen en groendaken hebben voor stedelijke biodiversiteit."

Truffels kweken op de daken van Parijs klinkt de foodies als muziek in de oren. De delicatesse wordt zo ineens een stuk bereikbaarder, terwijl ze uitgerekend dit najaar extra exquis is. 2017 was immers een rampjaar voor de truffeloogst. Door de hete en droge zomer groeiden er veel minder truffels dan gebruikelijk en swingden de prijzen dus de pan uit. Voor een kilo truffels wordt meer dan 5.000 euro aangerekend.   

Meest gelezen