AP

Israël stapt, in navolging van VS, uit Unesco

Israël heeft zaterdag aangekondigd dat het uit de Unesco (de organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de Verenigde Naties) stapt. Daarmee volgt het het voorbeeld van de Verenigde Staten, die de Unesco in oktober al verlieten.  

Het besluit van Tel Aviv volgt twee dagen na de voor Israël en de VS falikant verlopen stemming in de Algemene Vergadering van de VN over het statuut van Jeruzalem. Volgens woordvoerder Emmanuel Nahshon van het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert de Unesco, onder meer bekend om de lijsten van werelderfgoed, "de Joodse geschiedenis te scheiden van het land Israël". De uitstap volgt, conform het Unesco-reglement, pas eind volgend jaar.

Tussen Tel Aviv en Unesco begon het in oktober 2016 al scheef te lopen. In een ontwerpresolutie onderstreepte de organisatie toen het belang van de stad Jeruzalem voor de drie grote monotheïstische godsdiensten (christendom, islam en judaïsme). In de tekst werd niet geëxpliciteerd waarom de Heilige Stad belangrijk is voor christenen en joden.

Washington kondigde de Amerikaanse uitstap in oktober aan. De regering-Trump gaf toen als reden op "het voortdurende vooroordeel tegen Israël" van het agentschap.
 

Meest gelezen