Jambon verdedigt Francken: "Hij blijft een mens, geen machine"

"Hij is een mens en geen machine." Met die woorden verdedigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) nogmaals zijn partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, na de ophef van deze week. "Hij blijft de steun hebben van de partij", zegt Jambon in "VTM Nieuws". 

Francken kwam afgelopen week in het oog van de storm terecht. Enkele Soedanezen verklaarden dat ze gefolterd werden nadat ze vanuit ons land teruggestuurd waren. Daarop zei Francken dat er een onderzoek zou komen en dat er sowieso geen vluchten meer gepland stonden.

Even later werd duidelijk dat er wél nog een vlucht gepland stond, al was Francken daar niet van op de hoogte. Hij liet de vlucht schrappen, maar zei niets aan premier Charles Michel (MR). Later noemde hij uitspraken van de premier "absurd". 

Hij is vaak de kop van Jut, hij wordt belaagd door heel wat mensen. Als je dan eens een uitspraak doet...

"Theo heeft zich daarvoor verontschuldigd", zegt Jambon nu. "Hij is vaak de kop van Jut en hij wordt belaagd door heel wat mensen. Als je dan eens een uitspraak doet... We blijven allemaal mensen, we zijn geen machines."

Dat hij de premier bewust zou hebben voorgelogen, klopt volgens Jambon niet. "Hij heeft niet aan de eerste minister gezegd, die de volgende dag in het parlement heeft gezegd dat er geen vluchten gepland waren. Maar op dat moment waren er ook geen vluchten meer gepland. In de praktijk zou het niets hebben veranderd."

Francken blijft de volledige steun krijgen van onze partij.

"Francken blijft de volledige steun krijgen van onze partij", besluit Jambon. "En ook de publieke opinie staat achter hem. Binnen de coalitie is het bovendien ook uitgepraat."

Meest gelezen