Kardinaal De Kesel behoort nu tot de Curie in het Vaticaan

Paus Franciscus heeft kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, benoemd tot lid van de zogenoemde Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven. Dat heeft de Vaticaanse persdienst gemeld.

Jozef De Kesel is nu definitief lid van de Romeinse Curie, de veelbesproken instelling die het Vaticaan bestuurt. De Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven is pas recent opgericht, op 15 augustus van vorig jaar, en moet mee instaan voor de modernisering van de katholieke Kerk, op aansturen van paus Franciscus. Ze moet -zo klinkt het dan- "de pastorale zorg van de katholieke Kerk voor de leken en de gezinnen bevorderen".

Dat zijn groepen die in de Kerk van tegenwoordig belangrijker en belangrijker worden, zeker al door het afnemend aantal priesterroepingen. Steeds meer steunt de werking van de katholieke Kerk op leken en vrijwilligers, dus niet langer op priesters. Franciscus hamert al langer op die aanpak en ziet in De Kesel, die hij goed een jaar geleden tot kardinaal creëerde, een medestander daarin.

Voor de 70-jarige De Kesel betekent dit dat hij nu ook af en toe richting Rome zal moeten reizen om in zijn functie met raad en daad de Dicasterie bij te staan, onder leiding van de Ierse kardinaal Farrell. 

Meest gelezen