Kerstcadeautje voor de paus: een "onzichtbare" kerststal

Litouwen heeft paus Franciscus een wel heel bijzonder kerstcadeau gegeven: een kerststalletje in microscopisch klein formaat. Het geheel is niet groter dan 0,3 millimeter en past op een menselijke wimper. "De belangrijkste dingen in het leven zijn onzichtbaar voor het oog", tweette president Dalia Grybauskaité.

"Deze kerst hebben we beslist om iets heel kleins te schenken aan iemand heel groots", zo begint een presentatiefilmpje op YouTube. "Iets heel kleins" mag je letterlijk nemen: een kerststal op nanoformaat. Het tafereeltje is niet groter dan 0,3 millimeter, het kindje Jezus is nog kleiner dan een menselijke cel. Alleen te bewonderen onder de microscoop.

Het is een 10.000 keer verkleinde versie van de kerststal die elk jaar te zien is op het plein voor de kathedraal in Vilnius. De figuurtjes, 15 in totaal, zijn gescand en geprint met een micro-3D-printer. 30 wetenschappers en studenten hebben 3 maanden lang aan het minuscule tafereel gewerkt.

Om te illustreren hoe klein "nano-klein" is, hebben de makers de kerststal in het oog van een naald geplaatst. Het hele tafereeltje past op een menselijke wimper.

(lees verder onder de foto en het filmpje)

"Belangrijkste dingen in het leven zijn onzichtbaar"

In totaal zijn vijf "nanokerststalletjes" gemaakt. Eentje ervan is voor paus Franciscus, twee anderen voor president Dalia Grybauskaité en het aartsbisdom in Vilnius. De twee overblijvende kerststalletjes worden tentoongesteld.

President Grybauskaité postte een foto op Twitter waarin ze door een microscoop naar de #nanoJesus kijkt. "De belangrijkste dingen in het leven zijn onzichtbaar voor het blote oog", schrijft ze. De makers hebben het Guinness Book of Records gevraagd om de kerststal officieel te erkennen als de kleinste ter wereld.

Paus Franciscus brengt volgend jaar een bezoek aan de Baltische staten, Letland, Litouwen en Estland. Er zijn nog geen details bekend, vermoedelijk zal de reis in de herfst van 2018 plaatsvinden.

Meest gelezen