Kersverse Oostenrijkse premier wil af van EU-vluchtelingenquota

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz pleit voor een nieuw vluchtelingenbeleid in de Europese Unie, waarbij lidstaten niet langer een verplicht aantal vluchtelingen moeten opnemen. Hij volgt daarmee de lijn van de Visegrad-groep, de Oost-Europese lidstaten Polen, Hongarije, Tsjechië en Slovakije, die al langer strijden tegen vluchtelingenquota binnen de EU.

De kersverse kanselier Kurz pleit voor een koerswijziging in het vluchtelingenbeleid van de Europese Unie. Migranten verdelen volgens vaste quota is een vergissing, vindt hij.

"Landen dwingen om vluchtelingen op te nemen, brengt Europa niet verder", zegt hij in de krant Bild am Sonntag. "Als we deze weg voortzetten, verdelen we de Europese Unie nog meer. De lidstaten moeten zelf beslissen of en hoeveel mensen ze opnemen."

Discussie over quota is grotendeels zinloos

Twee jaar geleden besliste de EU om 160.000 vluchtelingen te verdelen volgens een quotasysteem, om de aankomstlanden Griekenland en Italië te ontlasten. Maar de verdeling verloopt uiterst moeizaam door Oost-Europees verzet tegen de afspraken. Zo weigeren Hongarije, Polen en Tsjechië de afgesproken vluchtelingen op te nemen.

De discussie over quota is grotendeels zinloos, meent Kurz. "Want de migranten die op weg zijn naar Europa, willen niet naar Bulgarije of Hongarije. Ze willen vooral naar Duitsland, Oostenrijk of Zweden."

Lijn van de Visegrad-groep

Kurz vindt dat het Europese vluchtelingen- en migratiebeleid dringend moet worden gecorrigeerd. "De grenzen tussen asiel en economische migratie zijn nu volledig verdwenen", meent hij.

Volgens Kurz gaat het erom mensen in hun land van herkomst te helpen. Is dat niet mogelijk, dan in de buurlanden. "Als ook dat niet mogelijk is, dan op hun continent in veilige gebieden. De EU moet die ondersteunen, misschien ook organiseren en militair beveiligen."

Pas als laatste stap kan ter plaatse gekozen worden wie Europa binnen mag. "Maar we kunnen niet langer iedereen opnemen, die met behulp van een smokkelaar illegaal in de EU geraakt."

Kurz' uitspraken zijn in lijn met zijn verkiezingsbeloften. Zo kondigde hij aan de migratieroutes door de Balkan en over de Middellandse Zee te zullen sluiten en uitkeringen voor asielzoekers sterk te verlagen. Kenners hadden al voorspeld dat hij de lijn van de Visegrad-groep zou volgen.

Meest gelezen