Noord-Korea: "Nieuwe sancties zijn regelrechte oorlogsdaad"

Het regime in Noord-Korea heeft de nieuwe sancties van de Verenigde Naties afgedaan als een oorlogsmisdaad. Die sancties van de VN kwamen er nadat Noord-Korea een intercontinentale raket had getest, die ook de Verenigde Staten zou kunnen treffen. 

Het communistisch regime in Pyongyang noemt de nieuwe reeks sancties van de Verenigde Naties een oorlogsdaad. De sancties werden opgelegd nadat Noord-Korea een intercontinentale raket had getest, die ook in staat zou zijn om de Verenigde Staten te treffen.

"Bedreiging voor stabiliteit"

"We verwerpen geheel de laatste sancties van de Verenigde Naties als een gewelddadige aanval op de soevereiniteit van onze republiek en als een oorlogsdaad die de vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en in de regio vernietigt", zo citeert het staatspersagentschap KCNA zondag de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Economische druk op Pyongyang wordt opgevoerd

De Veiligheidsraad besliste vrijdag unaniem om te sancties tegen het regime in Pyonyang op te schroeven wegens herhaaldelijke nucleaire en ballistische tests. Het gaat om de vierde reeks sancties die de vijftien leden van de raad dit jaar oplegden. Sinds 2006 gaat het al om de tiende ronde van sancties.  De nieuwe maatregelen beperken nog strenger de import van olie in Noord-Korea. De in september vastgelegde limiet van 2 miljoen vaten geraffineerde aardolieproducten per jaar, wordt vanaf 1 januari nog verder beteugeld tot 500.000. Daarnaast wordt het verbod op Noord-Koreaanse exportproducten verder uitgebreid tot voedings- en landbouwproducten, machines, elektrische apparatuur, aarde en gesteente, hout en schepen. Het is voortaan ook verboden dat landen nog industriële machines, transportvoertuigen en ijzer, staal of andere metalen uit te voeren naar Noord-Korea.  

Meest gelezen