Opnieuw 2.700 ambtenaren, militairen en leraren aan de kant gezet in Turkije

Anderhalf jaar na de mislukte staatsgreep tegen president Erdogan heeft de Turkse regering opnieuw duizenden mensen in overheidsdienst ontslagen omdat ze banden zouden hebben met terreurorganisaties.  

De Turkse overheid heeft het ontslag gelast van 2.756 militairen, leraren en ambtenaren omdat ze banden zouden hebben met "organisaties die de nationale veiligheid ondermijnen". Dat blijkt uit een decreet dat gepubliceerd staat in het Turkse staatsblad. Ook deze nieuwe golf ontslagen houdt verband met de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar.

Bij de ambtenaren vallen de ontslagen op de ministeries van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie. Ook 637 militairen en 105 universitairen verliezen hun job. Het decreet bepaalt ook de sluiting van 17 instellingen, waaronder twee kranten en zeven verenigingen.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn al 50.000 mensen gearresteerd en 150.000 anderen uit hun functie gezet. De Turkse regering verdedigt de arrestaties en massa-ontslagen door te wijzen op de ernst van de coup, waarbij 240 doden vielen.  

Ankara blijft ervan uitgaan dat de staatsgreep het werk was van de in de VS verblijvende prediker Fethullah Gülen en zijn Hizmet-beweging.

Meest gelezen