AFP or licensors

Carles Puigdemont vraagt "ongehinderd" te mogen terugkeren naar Spanje

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont, die in ons land verblijft, vraagt aan de Spaanse regering om zo snel mogelijk ongehinderd te kunnen terugkeren naar Spanje. Hij wil in januari de openingssessie van het nieuw verkozen Catalaanse parlement bijwonen. Hij riskeert op dit moment in Spanje te worden opgepakt.

In oktober riep Carles Puigdemont eenzijdig de onafhankelijkheid van Catalonië uit. Hij vluchtte nadien naar ons land, omdat hij in Spanje het risico liep om aangehouden te worden. Bij de regionale verkiezingen in Catalonië donderdag haalden de nationalistische partijen samen opnieuw een absolute meerderheid. De lijst van Puigdemont is de grootste van de separatistische partijen geworden, wat zijn positie versterkt.

In een interview met het persagentschap Reuters geeft Puigdemont nu aan dat hij zo snel mogelijk terug wil naar Spanje. Eind januari vindt de eerste sessie van het nieuw verkozen Catalaanse parlement plaats. Hij vindt het de evidentie zelve dat hij daarbij zal zijn, zodat hij weer benoemd kan worden als president van Catalonië. Alleen riskeert hij bij zijn terugkeer aangehouden te worden.

Ik heb een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer en Spanje maakt een ernstige fout als ik er niet bij zou zijn, zegt Puigdemont. "Als de Spaanse staat de resultaten van de verkiezingen respecteert, blijf ik president. Het zou niet bij de Spaanse democratie passen als ik geen toestemming krijg om ingezworen te worden."

De Catalaanse leider zei ook dat hij met de Spaanse premier Mariano Rajoy in gesprek wil om een einde te maken aan de spanningen. Hij zegt naar elk aanbod van Rajoy te willen luisteren, zelfs als dat betekent dat Catalonië bij Spanje blijft. De Spaanse premier houdt de boot voorlopig af.

Meest gelezen