(archieffoto)
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VN eist einde van militaire operatie tegen Rohingya

De Algemene Vergadering (AV) van de Verenigde Naties heeft Myanmar opgeroepen een einde te maken aan de militaire operatie tegen de vervolgde Rohingya-moslimminderheid. Ook heeft de AV gevraagd dat een VN-gezant wordt aangesteld. Peking en Moskou stemden tegen de resolutie.

Meer dan 650.000 leden van de Rohingya zijn voor de vervolging door het leger gevlucht. Volgens de VN en de Verenigde Staten pleegt Myanmar "een etnische zuivering".

De resolutie voorgelegd door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS), met een permanente vertegenwoordiger bij de VN, is vandaag aangenomen met 122 stemmen voor en 10 tegen. Er waren ook 24 onthoudingen. China, Rusland, Cambodja, Laos, de Filipijnen, Vietnam, Wit-Rusland, Syrië en Zimbabwe stemden tegen.

De resolutie roept de Myanmarese overheid op toegang te verlenen aan humanitaire hulpverleners, de terugkeer van vluchtelingen te verzekeren en volledig burgerschap toe te kennen aan de Rohingya. Zij hebben nu geen Myanmarese nationaliteit.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres moet volgens de resolutie ook een speciale gezant voor Myanmar aanstellen.

De autoriteiten in Myanmar houden intussen vol dat de operatie bedoeld is om rebellen te verjagen die meerdere politieposten hebben aangevallen op 25 augustus.

Meest gelezen