Videospeler inladen...

Zeldzame zwarte neushoorn geboren in Nederlandse dierentuin

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is gisteren een zwarte neushoorn geboren. Het is nog maar de tweede keer dat dat gebeurt in Nederland. De zwarte neushoorn is een zeldzame diersoort die met uitsterven bedreigd wordt.

Diergaarde Blijdorp, een van de oudste dierentuinen van Nederland, kan nét voor Kerstmis een blijde geboorte aankondigen. Zwarte neushoorn Naïma is gisteravond om 17.57u bevallen na een draagtijd van 15 maanden. Moeder en jong maken het goed, volgens de verzorgers. Het jong kon na een uurtje op eigen benen staan.

Het is het eerste jong voor Wanda. Het geslacht van de neushoornbaby is nog onbekend, een naam is er nog niet. Bezoekers kunnen de twee voorlopig alleen bewonderen via een webcam.

Tweede geboorte in Nederland

Het is nog maar de tweede keer dat er een zwarte neushoorn geboren wordt in Nederland. De eerste keer was in 1960, ook in Blijdorp. Neushoornbaby Laura verhuisde naar Dublin, papa Meru overleed, mama Sonny verhuisde naar Arnhem.

Vijftig jaar lang waren er geen zwarte neushoorns te zien in Blijdorp. In 2013 introduceerde de Rotterdamse dierentuin opnieuw zwarte neushoorns: vrouwtjes Naïma en Wanda en mannetje Vungu. Een en ander heeft dus geleid tot de geboorte van een nieuwe neushoornbaby.

"Hartstikke goed"

De zwarte neushoorn (Diceros bicornis) leeft in de savanne in Oost- en Midden-Afrika. In de jaren 60 kwam hij nog veelvuldig voor in de vrije natuur, maar sindsdien ging het pijlsnel naar beneden. Stropers maken illegaal jacht op de hoorns, die leveren op de zwarte markt veel geld op. In China wordt de hoorn gebruikt voor geneeskundige toepassingen, hij wordt ook verwerkt in bijvoorbeeld heften van messen en dolken.

In het wild leven nog maar bitter weinig exemplaren, dus lopen er in dierentuinen wereldwijd kweekprogramma's voor zwarte neushoorns. Diergaarde Blijdorp neemt daaraan deel. "Het is voor deze bedreigde neushoornsoort hartstikke goed", reageert directeur Erik Zevenbergen. "Zo’n geboorte in de dierentuin is heel zeldzaam. Daarom alleen al zijn we heel erg blij."  

Meest gelezen