Toon Royackers

Uitslaande brand in Bocholt: leidingwater weer veilig, bewoners mogen naar huis terug

In Bocholt in de provincie Limburg heeft een zware uitslaande brand in een fietsenwinkel gewoed. 20 huizen waren ontruimd, maar intussen mogen de bewoners naar huis terugkeren. Ook het leidingwater is weer veilig voor gebruik. De brandweer blust nog na.

De brand was deze namiddag uitgebroken in de fietsenwinkel ITEK aan de Steenweg op Kleine Brogel in Kaulille. Het ging om een uitslaande brand, zo bevestigde burgemeester Stijn Van Baelen (CD&V) aan VRT NWS. In de omgeving was een grote rookpluim te zien.

Buurtbewoners moesten de ramen en deuren gesloten houden en de ventilatiesystemen uitschakelen. Een tijdlang mochten ze ook geen leidingwater gebruiken, maar dat mag intussen opnieuw.

"Voor de bluswerken haalde de brandweer water uit de leidingen", zegt Van Baelen. "Hierdoor kwamen die voor een stuk leeg te staan. Nadien is weer water in die leidingen gevloeid, maar het bezinksel van die leidingen was wat losgekomen. Dat bezinksel is bij de mensen terechtgekomen. Het heeft wat zorgen veroorzaakt, maar het levert geen enkel gevaar voor de gezondheid op. De mensen kunnen opnieuw leidingwater gebruiken."

Ook een 20-tal huizen waren ontruimd, maar intussen mogen de bewoners naar hun huis terugkeren. "We hebben de woningen geïnspecteerd en mensen krijgen de keuze", zegt Van Baelen. "Ze mogen naar huis, afhankelijk van de stroomvoorziening, ofwel krijgen ze opvang als ze dat willen."

"Op dit moment is de brandweer bezig met nablussen. Het is niet duidelijk hoe lang dat zal duren. Infrax is ook druk aan het werk om de stroomvoorziening in de laatste huizen te herstellen."

Meest gelezen