Iran geeft details over "beschuldigingen" tegen Ahmad Djalali, gastprofessor aan de VUB

In Iran heeft de openbare aanklager wat meer details bekendgemaakt over wat de ter dood veroordeelde professor Ahmad Reza Djalali ten laste wordt gelegd. Die wordt beschuldigd van spionage voor Israël, maar er is veel kritiek op de manier waarop zijn proces is gevoerd.

Djalali -die ook gastprofessor was aan de Vrije Universiteit Brussel- was onlangs ter dood veroordeeld wegens "spionage voor een buitenlandse mogendheid". Begin deze maand heeft het Hooggerechtshof die doodstraf bevestigd.

De veroordeling gebeurde op basis van bekentenissen die de professor had afgelegd, maar die zouden onder druk afgedwongen zijn. In principe is er geen verder beroep mogelijk, maar de professor kan nog altijd gratie krijgen.

Volgens de aanklager zou Djalali informatie over 30 Iraanse wetenschappers die betrokken waren bij militaire en nucleaire onderzoeksprojecten doorgespeeld hebben aan de Israëlische geheime dienst Mossad. Nog steeds volgens de aanklager zouden twee van die wetenschappers vermoord zijn. In ruil zou Djalali geld gekregen hebben en de Zweedse nationaliteit voor zichzelf en zijn familieleden.   

"Geen eerlijk proces"

Mensenrechtengroepen merken echter op dat professor Djalali geen eerlijk proces heeft gekregen. Zo kon hij zijn advocaat niet vrij kiezen, kon hij zijn eigen verdediging onvoldoende voeren en zou hij tot bekentenissen gedwongen zijn. Ook had zijn advocaat geen beroep aangetekend tegen het proces. Bovendien heeft Djalali al de Zweedse nationaliteit.

Waarnemers gaan er van uit dat als Iran echt harde bewijzen had over contacten tussen Djalali en de Mossad, dat het land dan even goed een echt proces had kunnen voeren, wat het internationaal meer geloofwaardigheid zou hebben opgeleverd.

Bovendien werkt Djalali naast voor de Vrije Universiteit Brussel ook aan een prestigieuze Zweedse universiteit en een in Italië. 

Meest gelezen