"Met Kerstmis in zicht voelde ik me, ondanks alle tegenslagen, toch gelukkig"

Kerstmis en kerstplaten, ze horen nu eenmaal onlosmakelijk bij elkaar. Een van die platen die ieder jaar, sinds 1986, opnieuw in dit verband opduikt, is "Driving home for Christmas" van Chris Rea. "With a thousand memories" op weg naar de warme gezelligheid die Kerstmis bij velen nog oproept. Meer moet dat soms niet zijn.

Rea, bij ons ook vooral gekend van de wereldhits "Fool (if you think it’s over)", "I can hear your heartbeat", "Josephine" en "Touché d’amour", schreef zijn kersthit in een periode dat muzikaal niet alles meezat zoals hij zelf wilde.

Chris Rea: "Het was 1978, bijna kerstdag. Het leek alsof alles voorbij was voor mij: ik had geen platencontract meer, mijn manager wilde niet langer met me samenwerken. Het enige wat ik wilde was naar huis gaan, weg uit Londen. Maar de platenmaatschappij wilde me zelfs geen treinticket meer betalen. Dus moest mijn vrouw me komen afhalen vanuit Middlesbrough." (The Guardian, december 2016)

"In de auto grapte ik met mijn vrouw wat we met het weinige geld dat we nog hadden, zouden doen: veel flessen goedkope wijn kopen of een drietal flessen duurdere wijn." (Ruhr Nachrichten, december 2011)

"Mijn carrière lag op dat moment op zijn gat. Ik was er niet in geslaagd om de vedette te worden die de platenmaatschappij gehoopt had. Met mijn vrouw Joan had ik zelfs al gepraat om de muziekbusiness te verlaten en een Italiaans restaurant te openen." (The One Show, december 2012)

"Op de weg naar huis begon het plots te sneeuwen. Het verkeer liep snel vast. Ik keek rond en zag dat de andere autobestuurders er zo ellendig uitzagen. Als grap begon ik dan te zingen van: "We’re driving home for Christmas…" Als we ergens vastzaten onder een lamp, dan schreef ik de woorden die in me opkwamen neer." (The Guardian)

"Ondanks alle tegenslagen voelde ik me, toen we naar huis reden, echt gelukkig. Ik was verliefd. En dan in die tijd van het jaar, in de sneeuw. Het was de kerstperiode." (The One Show)

"Toen we dan thuis arriveerden, bleek er een brief te zijn gekomen van PRS America. Mijn single "Fool" was een hit geweest in de VS en dat had me blijkbaar 15.000 pond opgeleverd. Dat was heel wat meer dan de 220 pond die ik nog in mijn bezit had. En nu konden we zelfs een huis kopen. Zo belandde mijn kerstlied in een doos met andere onafgewerkte nummers." (The Guardian)

"Enkele jaren later oefende ik met een collega wat op een nieuwe piano. We deden wat Count Basie-achtige dingen, waarbij ik deed alsof ik Nat King Cole was. Dat leverde dan een deuntje op, waarop de woorden van "Driving home for Christmas" perfect pasten. Later hebben we het nummer een nieuw arrangement gegeven, met een jazzy intro, erg jaren 50. Zo werd het nummer eerst een van de vele radiohits, maar daarna dook het ieder jaar opnieuw op in de kerstperiode. Tot in de hitparades toe." (The Guardian)

Het is nooit mijn bedoeling geweest om een kersthit te maken

"Eigenlijk gaat het lied over de voorbereidingen naar Kerstmis toe, dat je al je ballast van je afzet de weken voor die dag en alleen maar naar die dag toewerkt." (The One Show)

"Het is nooit mijn bedoeling geweest om een kersthit te maken. Ik zag mezelf immers als een serieus artiest. Aanvankelijk vreesde ik dus dat het lied mijn geloofwaardigheid als zanger aan diggelen zou gooien. Maar nu ben ik blij met die plaat. Als ik nu vaststa op een weg, dan draai ik mijn raampje naar beneden en begin het lied luid te zingen. Tot genoegen van de andere autobestuurders." (The Guardian)

"Er is een periode geweest dat ik me niet goed voelde bij het horen van dat lied. Vooral door mijn ziekte (Rea werd in 2001 gediagnosticeerd met alvleesklierkanker, nvdr) raakte ik er nog depressiever door. Maar nu luister ik er graag naar." (The One Show)

Daar zullen de royalty’s wellicht ook voor iets tussen zitten, want, aldus de intussen 66-jarige Rea: "Ik denk altijd, als ik het lied niet hoor gespeeld worden op de radio: "Daar gaat mijn vakantie dit jaar!"" (Team Rock, december 2015).

Hier beneden kunt u 2 video-versies van "Driving home for Christmas" zien, waarvan de eerste met zanger Chris Rea. De andere versie daarentegen brengt u nog meer in de kerststemming. Aan u de keuze:

Meest gelezen