Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Vrede en voorspoed": hoe veilig zijn de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea?

Tussen 9 en 25 februari vinden in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang de Olympische Winterspelen plaats. De groeiende oorlogsdreiging op het Koreaanse schiereiland werpt echter een schaduw over het sportieve evenement.

In het Oude Griekenland werd tijdens de Olympische Spelen een vrede tussen de stadstaten afgekondigd. De spelen waren immers heilig. In de moderne tijd is dat echter veel minder het geval.

Pyeongchang -niet te verwarren met de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang- ligt in het oosten van Zuid-Korea. De naam van het stadje betekent "vrede en voorspoed" en de Zuid-Koreaanse overheid heeft het evenement uitgeroepen tot "de spelen van de vrede".

De sfeer op het Koreaanse schiereiland was er het voorbije jaar echter niet naar. Het stalinistische regime in Noord-Korea voerde de ene na de andere rakettest uit, liet een ondergrondse kernbom ontploffen en tussen de leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump kwam het tot scheldpartijen via de (sociale) media in de stijl van "little rocket man" en "seniele zot". Veel waarnemers sluiten een nieuwe escalatie en een oorlog niet langer meer uit.

Zuid-Koreaanse en Amerikaane troepen houden een oogje in het zeil
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Spelen poetsen imago van Zuid-Korea op

De Winterspelen zijn een belangrijke opsteker voor het internationale imago van het democratische Zuid-Korea, net zoals de Olympische Spelen in Seoel in 1988 dat waren. Of omgekeerd: een afknapper voor het imago van het geïsoleerde Noord-Korea.

Die staat zou er dus belang bij kunnen hebben om de olympische pret in het zuiden wat te verstoren. Een extra risico is het feit dat Rusland geen officiële delegatie naar de Winterspelen stuurt wegens dopingperikelen en uit frustratie zou Moskou de rem op Noord-Korea kunnen lossen.

Een echte militaire dreiging zit er niet echt in. Pyeongchang ligt in het oosten van Zuid-Korea op iets meer dan 100 kilometer van de gedemilitariseerde zone, de bestandslijn met Noord-Korea. Dat is niet zo ver, maar Pyeongchang ligt wel in het Taebaek-gebergte dat de ruggengraat vormt van het Koreaanse schiereiland en -zeker in de barre winter- is een militaire verrassingsaanval daar zo goed als uitgesloten.

Andere spelbedervers zijn mogelijk nieuwe testen met raketten of een kernproef, maar die zullen de spelen niet verstoren. Wel zou Noord-Korea in betwiste territoriale wateren een confrontatie met de Zuid-Koreaanse marine kunnen uitlokken en sommige analisten sluiten een terreuraanslag in Zuid-Korea ook niet uit.

Hoe dan ook is de koude winter in Korea een slecht seizoen voor militaire confrontaties zoals in het verleden al is gebleken. In de buurt van Pyeongchang ligt een belangrijke tempel voor Manggyeongsa of Manjusri, de boddhisattva van wijsheid in het mahayana-boeddhisme. Hopelijk kan die in het nieuwe jaar voor wat inspiratie zorgen.

Tempel voor Manjusri nabij Pyeongchang in Zuid-Korea. Foto: Steve46814

Meest gelezen