60 doden bij gevechten en bombardementen op een dag tijd in Jemen

De Saudische luchtmacht viseert steeds meer de sjiitische Houthi's nabij de havenstad al-Hudayda aan de Rode Zee. Intussen groeit ook in de Verenigde Staten de kritiek op de Saudische blokkade die tot een grote humanitaire ramp in Jemen leidt.

Paus Franciscus mag in Rome dan wel aandacht hebben gevraagd voor de slachtoffers van de oorlog in Jemen, ook vandaag zijn daar opnieuw zeker 60 doden gevallen, vooral dan bij hevige Saudische luchtaanvallen.

Die viseerden versterkingen van de sjiitische Houthi-strijders die naar het front trokken ten zuiden van de belangrijke havenstad al-Hudaydah aan de Rode Zee. De Saudische luchtaanvallen proberen daar een offensief te ondersteunen van wat Riyadh het regeringsleger noemt dat naar het noorden probeert op te rukken, gesteund door troepen uit de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan.

Dat offensief loopt echter al lang spaak, onder meer door de vele mijnenvelden die de opmars stuiten, maar ook door het hevige verzet van de Houthi's. Die hebben nog altijd het grootste deel van het voormalige Noord-Jemen in handen, net als de hoofdstad Sanaa.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook in de VS groeit kritiek op Saudische blokkade

Internationaal zwelt de kritiek aan op de blokkade die Saudi-Arabië en Egypte aanhouden tegenover het door de Houthi's gecontroleerde gebied in Jemen. Dat verhindert de doorstroming van humanitaire hulp aan een bevolking die lijdt aan honger en ziekten. Zo dreigt er een cholera-epidemie, ook al omdat installaties voor de zuivering van water beschadigd zijn of zonder brandstof dreigen te vallen.

Opvallend is dat nu ook binnen de Amerikaanse overheid, die de Saudische aanpak in Jemen steunt, kritiek komt, onder meer door Jennifer Newstead, die door president Donald Trump is voorgedragen als juridisch topadviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens haar getuigenis voor de bevoegde Senaatscommissie heeft Newstead gezegd dat de Saudische blokkade mogelijk een schending inhoudt van het internationaal recht, maar ook van een Amerikaanse wet die steun verbiedt aan landen die humanitaire hulp tegenhouden. Dat meldt het gezaghebbende magazine Foreign Policy.

President Trump mag dan wel openlijk de kaart hebben getrokken van Saudi-Arabië,  feit is dus dat ook zijn eigen medewerkers er niet omheen kunnen dat de Saudische blokkade van Jemen mee verantwoordelijk is voor wat nu al de grootste humanitaire ramp wordt genoemd.

Meest gelezen