Videospeler inladen...

De Wever: "Begroting in evenwicht ligt binnen handbereik"

Volgens N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever is het "theoretisch mogelijk" dat de federale regering volgend jaar een begroting in evenwicht heeft. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Maar binnen deze coalitie moet je de nodige spankracht vinden. De verkiezingen werpen hun schaduw vooruit en dit is steil bergop fietsen."

Een "economische herstelregering", zo presenteerde N-VA na de verkiezingen het regeerakkoord van de federale regering. Er werd "financiële hygiëne" beloofd en er moest en zou een begroting in evenwicht worden voorgelegd in 2018.

Ondertussen heeft de regering dat begrotingsevenwicht losgelaten, maar volgens Bart De Wever blijft alles mogelijk. "Een begrotingsevenwicht in 2018 ligt binnen handbereik, daar ben ik van overtuigd", aldus De Wever. "Als je nu verdappert en de juiste beslissingen neemt bij begrotingscontroles dan zijn we er."

Volgens De Wever zal het niet aan de N-VA liggen als het niet lukt. "Je hebt binnen deze coalitie de nodige spankracht nodig", zegt De Wever. "De verkiezingen werpen hun schaduw vooruit: dit is steil bergop fietsen. Kijk maar hoe ons Zomerakkoord een Vivaldi-akkoord is geworden (het bekendste werk van Vivaldi is "de vier seizoenen", red.)."

Een begroting in evenwicht zou de kers op de taart zijn voor deze regering.

Bart De Wever

Volgens De Wever zou een begroting in evenwicht het perfecte sluitstuk zijn van de federale regering. "We hebben jobs gecreëerd, we hebben belastingen verlaagd, we hebben de pensioenen hervormd. Een begroting in evenwicht zou de kers op de taart zijn voor deze regering."

De Wever betwist dat deze regering niet sociaal zou zijn. "De hervorming van de personenbelasting is een oefening in fiscale rechtvaardigheid", aldus De Wever. "De laagste inkomens en de mediaaninkomens gaan erop vooruit en we zijn compensaties gaan zoeken bij het kapitaal en de groten vermogens: de Kaaimantaks, de bankentaks en de roerende voorheffing."

De Wever geen voorstander van effectentaks uit Zomerakkoord

De Wever is geen voorstander van de effectentaks uit het Zomerakkoord, een belasting op aandelen die op een effectenrekening staan. "Dit was de prijs die we hebben moeten betalen", klinkt het. "Een effectentaks zal leiden tot gedragswijzigingen waardoor die niet het gewenste effect zal hebben. We hebben gewoon een boompje bijgeplant in het fiscale oerwoud."

Een meerwaardebelasting op aandelen ziet De Wever nog minder zitten. "We zijn al wereldkampioen in aantal belastingstelsels", aldus De Wever. "Ik denk niet dat we nog een belastingstelsel moeten bij creëren." 

Meest gelezen