Frank Deboosere: "Géén witte kerst vandaag, en het wordt ook steeds uitzonderlijker"

Vandaag vieren we Kerstmis, maar editie 2017 wordt er eentje zonder wit sneeuwtapijt. Geen witte kerst dit jaar dus, en dat fenomeen wordt steeds uitzonderlijker. "Het gemiddeld aantal sneeuwdagen neemt immers steeds af", legt weerman Frank Deboosere uit.

Een witte kerst: het idyllische tafereel spreekt tot de verbeelding, maar in ons land vieren we niet vaak Kerstmis in de sneeuw. "De laatste witte kerst dateert van 2010 met een dik sneeuwtapijt van 16 centimeter, en ook in 2009 was het prijs met een drietal centimeter", zegt Deboosere. "Daarvoor is het al van 1986 (1,5 cm) en 1964 (17 cm) geleden. Sinds 1901 is er door het KMI elf keer een witte kerst gemeten: negen keer in de 20e eeuw en twee keer in de 21e eeuw."

Er is enkel sprake van een witte kerst als er op 25 december om 8 uur 's morgens een gesloten sneeuwdek ligt van minstens 1 cm.

De criteria voor een witte kerst zijn streng maar duidelijk. "Op 25 december wordt er om 8 uur 's morgens een meting gedaan in Ukkel. Als er daar minstens 1 centimeter sneeuw ligt, onder de vorm van een volledig gesloten wit tapijt, dán is er sprake van een witte kerst", legt Deboosere uit. "Ligt er sneeuw op kerstavond, maar smelt die tegen de ochtend van kerstdag weg: geen witte kerst. Begint het op kerstdag zelf in de loop van de dag te sneeuwen: evenmin een witte kerst."

"Lentetemperaturen niét uitzonderlijk"

Wie vandaag buitenshuis kerst gaat vieren, zal merken dat het allerminst koud is. "De gemiddelde temperatuur in deze periode van het jaar bedraagt ongeveer 6 graden, maar het gebeurt geregeld dat we Kerstmis vieren bij temperaturen die eerder aan de lente doen denken", zegt Deboosere. "Vorig jaar werd er op 25 december 13,5 graad gemeten, in 1997 zelfs de volle 14 graden. Uitzonderlijk is dat niet."

Die relatief warme temperaturen komen de kans op een witte kerst natuurlijk niet ten goede. "Op langere termijn zien we dat het gemiddeld aantal sneeuwdagen afneemt: vorige eeuw waren er nog 28, deze eeuw ongeveer 18. De kans op een witte kerst smelt dus stilaan weg. Let wel: een groene kerst voorspelt niets over de sneeuwkans de rest van dat winterseizoen."

Meer informatie vind je op de weerwebsite van Frank Deboosere.

Meest gelezen