Queen Elizabeth brengt in kersttoespraak hulde aan slachtoffers terreur, én aan "Philips unieke humor"

In haar jaarlijkse kersttoespraak heeft de Britse koningin Elizabeth hulde gebracht aan de slachtoffers van de terreuraanslagen die Groot-Brittannië het voorbije jaar hebben getroffen. Toch was er ook een plaatsje voor haar 70e huwelijksverjaardag.

"Dit jaar denk ik vooral aan Londen en Manchester, die op een prachtige manier opnieuw zijn opgerstaan na de erg betreurenswaardige aanvallen", zei de Queen in haar toespraak. Ze had het meer bepaald over "de moed en het karakter" van jonge slachtoffers die ze in het ziekenhuis bezocht had na de aanslag op een concert in Manchester. Naast de terreur had ze het ook over de dramatische brand in de Grenfell woontoren in Londen, waarbij enkele maanden geleden 79 doden zijn gevallen.

De Britse koningin verwees vooral naar de 35 doden die het afgelopen jaar zijn gevallen bij drie terreuraanslagen in haar land. In maart vielen er zo vijf doden toen een moslimextremist met een auto mensen aanreed op de brug van Westminster over de Theems en daarna een politieman neerstak nabij het Britse parlement.

Twee maanden later blies een Brit van Libische origine zichzelf op bij de uitgang van een concert van het Amerikaanse tieneridool Ariana Grande in de Noord-Engelse stad Manchester. Daarbij vielen 22 doden en 116 gewonden. Onder de slachtoffers waren veel kinderen met hun ouders.

In juni reden drie extremisten met een bestelwagen mensen aan op de London Bridge en daarna vielen ze voorbijgangers met messen aan in het nabijgelegen uitgaanskwartier Borough Market. Die aanslag kostte acht mensen het leven.  

"Uniek gevoel voor humor van prins Philip"

Ondanks al dat geweld had de Britse koningin in haar speech echter ook aandacht voor haar 70e huwelijksverjaardag. Op haar bureau stonden twee foto's: een in zwart-wit van tijdens haar huwelijk en de andere in kleur tijdens de herdenking dit jaar.

Elizabeth II bracht hulde aan haar echtgenoot Philip en bedankte hem voor "zijn steun en uniek gevoel voor humor". Prins Philip is 96 en is dit jaar gestopt met zijn deelname aan officiële plechtigheden. De koningin is 91.

Koningin Elizabeth zal haar kerstvakantie doorbrengen in haar verblijf in Sandringham in het oosten van het land. Daar zal dit jaar ook de Amerikaanse Megan Markle, de verloofde van haar kleinzoon prins Harry, aanwezig zijn. De kersttoespraak van de koningin wordt uitgezonden in Groot-Brittannië en in de 51 andere landen van het Britse Gemenebest waarvan de Queen staatshoofd is. Het gaat dan onder meer om Canada, Australië en Nieuw-Zeeland en kleine eilandstaatjes.

Queen Elizabeth en haar man, prins Philip
AFP or licensors

Meest gelezen