Videospeler inladen...

Ook Guatemala zal zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem verhuizen

Guatemala zal zijn ambassade in Israël verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat heeft president Jimmy Morales zondag aangekondigd.  Het is na de Verenigde Staten het tweede land dat die beslissing neemt.

"Ik heb instructies gegeven aan de minister (van Buitenlandse Zaken, Sandra Jovel) om het proces te starten", zegt de president in een mededeling op Facebook.

Morales bracht eerder op zondag al de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op de hoogte van zijn beslissing in een telefoongesprek. "We hebben gesproken over de uitstekende bilaterale betrekkingen tussen onze naties, sinds Guatemala de oprichting van de staat Israël steunde."

Morales steunt omstreden beslissing van Trump

Guatemala is het eerste land dat het voorbeeld van de Verenigde Staten volgt om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en met de beslissing om op termijn de ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. 

Het Centraal-Amerikaanse land stemde vorige week samen met de VS, Israël, Honduras, het Afrikaanse land Togo en de eilandstaten Marshalleilanden, Micronesië, Nauru en Palau tegen een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die de erkenning van Jeruzalem door VS-president Donald Trump veroordeelde. Van de 193 lidstaten stemden er 128 voor die resolutie, onder hen België. Nog eens 35 landen onthielden zich en slechts 9 stemden zoals de VS tegen. Opvallend: de resolutie was ingediend door Egypte, een bondgenoot van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten.

Volgens Israël zouden nog andere landen op het punt staan om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen, maar wie is nog niet duidelijk. Mogelijk gaat het om een van de kleine landjes die de resolutie afgewezen hebben. De VS hadden overigens gedreigd om ontwikkelingshulp af te snijden voor landen die in de VN tegen de VS zouden stemmen.

"Eeuwige en ondeelbare hoofdstad"

Zowel de Israeli's als de Palestijnen maken aanspraak op Jeruzalem. Israël claimt de historische stad als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Israël stapt net als de VS uit de Unesco

Enkele dagen geleden had Israël aangekondigd dat het in navolging van de Verenigde Staten uit de Unesco -de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties- zal stappen. Dat zou eind volgend jaar gebeuren, samen met de VS.

Officieel doet Israël dat "uit dankbaarheid aan de Verenigde Staten", maar het land beschouwt de Unesco ook als te pro-Palestijns.

Meest gelezen