Wordt onze kleinste gemeente het nationaal centrum voor onverdoofd slachten?

Luckas Vander Taelen kijkt hier om de twee weken met een kritische blik naar onze politiek. Vandaag: waarom mag in Brussel wat na veel overleg in Wallonië en in Vlaanderen verboden is: onverdoofd slachten?

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Waarom Brussel ten alle prijze een “région à part entière” wil zijn? Het antwoord op die vraag is hetzelfde als waarom Brusselse politici niet willen dat er ook maar iets verandert aan de instellingen van hun stad. Ze willen gewoon hun zin doen. Alsof ze op een eiland leven, in “splendid isolation”…

Neem nu het onverdoofd slachten. Dat is sinds dit jaar verboden in het Vlaamse en Waalse Gewest. Daar is een lange strijd en diepgaand parlementair werk aan vooraf gegaan, omdat men wou vermijden dat moslims en joden zich beperkt zouden voelen in hun religieuze vrijheid.

Ritueel slachten kan nog altijd, hoe graag malafide tegenstanders van de nieuwe wet dat anders willen voorstellen. Alleen moeten dieren voor ze de keel overgesneden worden, verdoofd worden. De profeet Mohamed zou het met deze nieuwe voorschriften ongetwijfeld eens zijn, mocht hij in onze tijd leven. Want hij was begaan met dierenwelzijn en stelde daarom in de 7e eeuw voor om dieren zo pijnloos mogelijk te slachten. Een halssnede was toen de beste manier om een einde te maken aan een dierenleven. Maar nu zijn er betere methoden en die maken het slachten niet minder ritueel.

Voorwaarde om dit te aanvaarden is wel dat men eeuwenoude religieuze teksten niet letterlijk volgt, maar ze symbolisch interpreteert. Dat is de weg die de Vlaamse en Waalse regeringen voorstellen aan de geloofsgemeenschappen:  religieuze beleving mag niet voorgaan op dierenrechten. Daarover bestaat een consensus in de twee gewesten.

Maar het derde gewest, Brussel, is tot op heden niet gevolgd. Daar gelden blijkbaar andere ethische regels: onverdoofd slachten mag er nog altijd. De bevoegde staatssecretaris Bianca De Baets (CD&V) zou dat graag anders zien, maar vooral de PS wil dit niet.

Jasper Jacobs

Met verkiezingen in zicht ...

Enige electorale berekening is daarbij niet vreemd. De Franstalige socialisten vrezen hun islamitische electoraat voor het hoofd te stoten bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Nergens is dat platte opportunisme duidelijker dan in de kleinste gemeente van het Brussels Gewest, Sint-Joost-Ten-Node. Met zijn 27.115 inwoners op een minuscule 1,14 km2 heeft ze dezelfde bevolkingsdichtheid als het Indische Calcutta.

Op die kleine oppervlakte wil burgemeester Emir Kir nu een slachthuis waar onverdoofd geslacht kan worden. Om uit te zoeken waar dat zou kunnen komen, heeft hij in het gemeentelijk budget een som laten inschrijven van maar liefst 200.000 euro!

Kir begint zich meer en meer te gedragen als de zonnekoning van Sint-Joost, net zoals zijn illustere voorganger Guy Cudell, die zijn gemeente een beetje als een privé-domein beschouwde. Kir is zelf van Turkse origine en een stille sympathisant van de Turkse president Erdogan. Hij weigerde ooit in de Kamer een minuut stilte bij te wonen bij een herdenking van de Armeense genocide. Hij zette de vorige PS-burgemeester opzij dank zij de steun van de talrijke Turkse inwoners van zijn gemeente en voert sindsdien een populistische politiek, zoals toen hij botweg weigerde de gewestelijke plannen voor een verkeersvrije zone rond Madou te volgen.

Kir weet wat hij doet : ongeveer 45% van de bevolking in zijn gemeente is moslim. De laatste jaren wordt het steeds moeilijker om alcohol te krijgen in de plaatselijke restaurants. Pleiten voor een religieus-correct slachthuis past in de lijn van een rigide lezing van de islam.

Maar het blinde opportunisme van Kir zou voor de onwaarschijnlijke situatie kunnen zorgen dat de kleinste gemeente van het land een nationaal centrum wordt voor onverdoofd slachten, omdat dit in de andere gewesten van dit land verboden is.

Het Brusselse Gewest reageerde niet op het bedenkelijke initiatief van Kir. Echt verwonderlijk is dit niet: met twee verkiezingen in het verschiet moet niet veel politieke moed verwacht worden...

---

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen