Videospeler inladen...

Russische oppositieleider Navalny mag geen kandidaat voor presidentsverkiezingen zijn

In Rusland heeft de kiescommissie definitief een streep getrokken onder de kandidatuur van oppositieleider Aleksej Navalny voor de presidentsverkiezingen van maart volgend jaar.

Twaalf van de dertien leden van de kiescommissie stemden tegen de kandidatuur van Navalny, een van hen onthield zich. Volgens de commissie kan Navalny geen kandidaat zijn wegens "een eerdere criminele veroordeling". Dat slaat op het organiseren van "illegale" publieke bijeenkomsten en protesten in het land.

De commissie had Navalny eerder al geweigerd, maar de man had onlangs voldoende handtekeningen in heel het land verzameld om alsnog zijn kandidatuur te kunnen indienen. Die is nu afgewezen en de kiescommissie bevestigt dus een eerdere beslissing.

Of de beslissing veel zal veranderen, is niet duidelijk. De huidige president en machthebber Vladimir Poetin zou volgens de peilingen comfortabel voorliggen en lijkt zeker van een verlenging van zijn mandaat tot 2024. Poetin is al sinds 1999 aan de macht, eerst als president, daarna als premier en nu opnieuw als president.

 

Meest gelezen