Facebook/BopeOficial

Gewapende kerstwensen van harde politie-eenheid in Rio de Janeiro

De beruchte speciale politie-eenheid van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro, de BOPE, wenst de Braziliaanse bevolking "een vrolijk kerstfeest" met een foto van een gewapende kerstman. ""Kerstmis is aangebroken en daarbij ook de hoop op betere dagen."

De Batalhão de Operações Policiais Especiais (BOPE) is een elite-eenheid uit Rio de Janeiro die gespecialiseerd is in operaties tegen criminelen in de favelas, de sloppenwijken. De BOPE staat bekend om zijn ongemeen harde aanpak.

Zondag verscheen een opmerkelijke afbeelding op de Facebookpagina van de elite-eenheid: een bebaarde man in een rood pak met militaire uitrusting en een geweer in zijn handen te zien. "De BOPE wenst iedereen een vrolijke Kerstmis", klinkt het opschrift bij de foto. "Kerstmis is aangebroken en daarbij ook de hoop op betere dagen. We herinneren ons diegenen die hun leven hebben gegeven. Voor onze familie, vrienden en metgezellen zullen we deze strijd voortzetten."

De kerstwens sluit aan bij het imago van de BOPE en krijgt heel wat positieve reacties. Veel inwoners van Rio de Janeiro willen dat de verslechterende veiligheidssituatie hard aangepakt wordt.

Sinds de Olympische Spelen van 2016 is het gevaarlijker geworden in Rio, vooral door besparingen bij de politie. In juli ontplooide de Braziliaanse president Michel Temer nog 8.500 soldaten in de stad, die er tot het einde van het jaar blijven. Dit jaar zijn al 132 politieagenten doodgeschoten in de stad. Van januari tot november zijn 6.173 mensen gewelddadig aan hun einde gekomen in de staat Rio de Janeiro, een stijging van 6,2 procent tegenover 2016.

De BOPE kreeg naast lof in het verleden ook heel wat kritiek te slikken vanwege beschuldigingen dat de eenheid mensenrechten heeft geschonden. Ook is er sprake van buitengerechtelijke moorden tijdens operaties in de sloppenwijken.

Meest gelezen