Verwoestende storm Tembin raast van de Filipijnen naar Zuid-Vietnam

Vietnam zet zich schrap voor de komst van de tropische storm die al meer dan 230 mensen heeft gedood in het zuiden van de Filipijnen.

Tembin bevindt zich nu boven de Zuid-Chinese Zee en trekt westwaarts naar de delta van de Mekong in het zuiden van Vietnam. In dat waterrijke gebied zijn nu al meer dan een miljoen mensen geëvacueerd uit voorzorg. Ongeveer 100.000 mensen hebben onderdak gekregen in veilige gebouwen, de rest wordt gevraagd om zich naar hoger gelegen gebieden te begeven.

Universiteiten, scholen en fabrieken zijn gesloten en de vissers is gevraagd om niet meer op zee te gaan. De tropische storm Tembin zou vanavond aan land gaan in Vietnam in een vrij dicht bevolkt gebied.

De overheid wil er geen risico's nemen, want vreest voor een herhaling van de tyfoon Linda die twintig jaar geleden 3.000 mensen heeft gedood in het land. Dit jaar zijn er al vijftien orkanen geweest in Vietnam en die hebben in totaal 390 mensen gedood.

Tembin verwoestte eerder delen van Mindanao

De voorbije dagen heeft de orkaan Tembin het zuiden van de Filipijnen geteisterd en dan vooral het eiland Mindanao, waar meer dan 20 miljoen mensen wonen. Officieel zijn daarbij zeker al 230 mensen gedood -sommige bronnen hebben het intussen over 240 doden-, maar er zijn nog honderden andere mensen vermist.

De meeste slachtoffers vielen bij modderstromen en landverschuivingen. Meer dan 52.000 mensen zijn dakloos en zitten in opvangcentra. Velden zijn verwoest en vee is ook massaal omgekomen. Het eiland Mindanao kampt overigens al met de opvang van vluchtelingen na de hevige gevechten tussen het leger en moslimterroristen in de stad Marawi.

Orkanen zijn niet ongewoon in de Filipijnen. Drie jaar geleden vielen er 1.900 doden bij de doortocht van de tyfoon Bopha. Een jaar tevoren waren er meer dan 1.000 doden bij een andere tyfoon. In december 2013 werd het centrum van de Filipijnen verwoest door Haiyan, een van de zwaarste orkanen uit de geschiedenis. Toen vielen er 7.350 doden.

Meest gelezen