Voetballegende George Weah favoriet voor tweede ronde bij verkiezingen in Liberia

Met zeven weken vertraging op de initiële kalender kiest Liberia dinsdag wie president Ellen Johnson Sirleaf zal opvolgen: de 51-jarige voetballegende George Weah, die geldt als favoriet, of de 73-jarige vicepresident Joseph Boakai.  

De eerste ronde van de verkiezingen vond al op 10 oktober plaats. Weah behaalde toen 39 procent van de stemmen, Boakai 29 procent. Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid achter zich kreeg, was voor 7 november een tweede ronde gepland tussen Weah en Boakai.

Die werd uitgesteld omdat oppositiekandidaat Charles Brumskine - die in de eerste ronde op de derde plaats was geëindigd - een klacht indiende wegens massale fraude. Vicepresident Boakai sprak daarna ook zijn steun uit voor die klacht. Het hooggerechtshof besliste de tweede ronde voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Omdat een onderzoek naar de mogelijke verkiezingsfraude geen bewijzen aan het licht bracht, besliste het hooggerechtshof op 7 december de klacht te verwerpen en de organisatie van een tweede stemronde mogelijk te maken.

George Weah, een marionet van Charles Taylor?

George Weah, in 1995 winnaar van de Gouden Bal, is ook buiten Liberia de bekendste kandidaat, maar binnen en buiten Liberia bestaat de vrees dat hij een marionet is van de intussen opgesloten warlord en oud-president Charles Taylor. Taylor startte in 1989 een van de wreedste burgeroorlogen op het Afrikaanse continent. In 2012 werd hij veroordeeld tot 50 jaar cel. Hij zit die straf uit in Groot-Brittannië.

De kiesbureaus zullen open zijn van 9 uur tot 19 uur Belgische tijd. Ongeveer 2,1 miljoen kiezers zijn ingeschreven. De eerste resultaten worden uitgeroepen door de nationale kiescommissie, naar verwachting enkele dagen later. Vanwege de datum van de tweede ronde riep het kamp van Weah het electoraat op "niet te veel te drinken" tijdens Kerstmis, om dinsdag in staat te zijn vroeg te gaan stemmen.

Eerste democratische machtsoverdracht

Zittend president Ellen Johnson Sirleaf, het eerste vrouwelijke staatshoofd op het Afrikaanse continent en laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede in 2011, mag zich niet opnieuw kandidaat stellen. Ze heeft er twee termijnen van zes jaar opzitten. Begin volgend jaar krijgt het land zijn eerste democratische machtsoverdracht in zijn recente geschiedenis.

Meest gelezen