"Er zijn mensen die willen dat ik er niet meer ben. Dat ik in een kelder woon en onzichtbaar ben"

Tijdens de kerstvakantie krijg je hier elke dag een aflevering van onze podcast "Iemand". Deze keer draait die rond Diederik, een frauderende professor.

Het was een groot wetenschappelijk spektakel zes jaar geleden in Nederland. Diederik Stapel, internationaal gerenommeerd professor sociale psychologie, valt keihard van zijn pied-de-stal. Al jaren blijkt hij de boel te belazeren.

Zijn bevindingen, die in tientallen hoog aangeschreven tijdschriften gepubliceerd zijn, blijken verzonnen.

Hij wordt meteen ontslagen uit al zijn academische functies. Na zijn ontmaskering zegt een vriend hem: je bent je onderzoeksdomein kwijt, maar je hebt er voor je hele leven een bij: jezelf. Het zelfonderzoek van de fraudeprof is nu zes jaar aan de gang. En het ziet ernaar uit dat zijn vriend gelijk krijgt: het zal nog zijn hele leven duren.

Meest gelezen