AFP or licensors

16-jarig Palestijns meisje langer in Israëlische gevangenis wegens "mogelijk gevaarlijk"

Het 16-jarige Palestijnse meisje Ahed Tamimi, onlangs opgepakt door het Israëlische leger omdat ze Israëlische militairen heeft belaagd, moet vier dagen langer in de gevangenis blijven omdat zij "het onderzoek mogelijk belemmert" of zelfs "een gevaar voor de soldaten betekent". Tamimi zit momenteel vast in de beruchte Israëlische kindergevangenis Moscobiyeh. 

Het meisje, een opvallende verschijning met haar blauwe ogen en rode krullen, verwierf bekendheid met filmbeelden die viraal gingen van hoe zij twee Israëlische soldaten uitdaagt en slaat. Dat deed ze -althans volgens haar vader, die ook activist is- nadat een van haar familieleden een rubberkogel van het leger (IDF) in het gelaat had gekregen en ernstig verwond werd en haar woning was bestookt met traangasgranaten.

De versie van het Israëlische leger luidt enigszins anders: volgens de militairen werden er vanuit het huis stenen gegooid, waarop ze de belagers uit het huis zouden hebben gehaald. Tamimi zou daarop met enkele anderen de situatie hebben laten escaleren. 

De Israëlische beweging Vrede Nu prees het gedrag van de soldaten, omdat die niet gereageerd hadden op de klappen van Ahed. In rechtse en extreemrechtse Joodse kringen werd het niet-reageren van de soldaten dan weer juist als een kaakslag voor het leger onthaald. Veel Palestijnen vinden het 16-jarige meisje dan weer een heldin.

Vorige dinsdag werd zij midden in de nacht uit haar bed gelicht in Nabi Saleh, nabij Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, en opgesloten. Zij is inmiddels voor een militaire rechtbank gebracht, waar zij verzocht werd "bekentenissen" af te leggen. De rechtbank bestempelde het activisme van de Tamimi's -het opkomen voor de rechten van de Palestijnen-  als "provocatief gedrag" en besliste dat het meisje, net als haar moeder en haar neef, nog zeker vier dagen langer in de cel moet blijven. 

Bekijk hieronder de beelden die via sociale media viraal gingen: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen