“Als mensen zeggen ‘jij spreekt geen goed Nederlands’ dan gaat mijn hart kapot”

Tijdens de kerstvakantie krijg je hier elke dag een aflevering van onze podcast "Iemand". Deze keer draait die rond Ise, een vluchteling uit Somalië.

Het is zomer 2015 als Ise Ahmed Duale Somalië moet ontvluchten voor de terreur van Al Shabaab. De extremistische moslimterreurgroep verovert zijn dorp en ze eisen dat alle jongens zich bij hun leger aansluiten. De jongens worden getest, Ise krijgt de opdracht om zijn oom, die voor de Somalische overheid werkt, te vermoorden. Ise weigert en kan ontsnappen. Met de hulp van een smokkelaar komt hij helemaal alleen in België terecht. In het station Brussel Noord. Zonder ouders, zonder familie. 

Hij vraagt asiel aan en belandt in het centrum van Kapellen. 

Drie maanden later leert reporter Layla El-Dekmak hem kennen via het meter-en-peterproject van het opvangcentrum in Kapellen. Zij wordt zijn meter, hij haar metekind. Het vertrekpunt van het project: elke maand minstens één keer Ise uit het centrum halen om er ‘gewone dingen mee te gaan doen’. Elke maand wordt tweewekelijks, wordt wekelijks. Layla probeert Ise Ahmed Duale België te leren kennen en ‘onze’ manier van leven. 

Ise gaat naar school en leert Nederlands, al gaat dat niet vanzelf.

Het is echt een moeilijke taal… Het is niet zoals Engels, die taal heeft structuur. Nederlands niet. Je gaat altijd foute zinnen maken, maar de mensen begrijpen wat je bedoelt. Dat is belangrijk

Het wordt een jaar vol "eerstes". De eerste keer sneeuw, de eerste keer fietsen, de eerste keer huiswerk. Ise Ahmed Duale probeert zijn eigen weg te zoeken en mening te vormen: "Van Belgisch eten word je snel dik", "hier kost alles geld", en "Belgische namen zijn heel moeilijk".

Anderhalf jaar lang volgt Layla El-Dekmak hem op zijn ontdekkingsreis in België.

Meest gelezen