Videospeler inladen...

Chinese mensenrechtenactivist veroordeeld tot 8 jaar cel

In China is mensenrechtenactivist Wu Gan veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan subversie. Het is de zwaarste straf die werd uitgesproken na een golf van arrestaties van advocaten en activisten tijdens de afgelopen jaren. Wu – zelf een advocaat – is bekend voor zijn opvallende campagnes op het internet. Zo postte hij een foto waarin hij poseert met messen, die "moesten dienen om de varkens te slachten", een verwijzing naar corrupte lokale ambtenaren. 

De rechtbank van de stad Tianjin – niet ver van Peking – veroordeelde Wu Gan wegens "aanvallen op de staatsmacht". Hij zou illegale openbare bijeenkomsten hebben georganiseerd, problemen hebben veroorzaakt en beledigende commentaren hebben geschreven. Wu werd opgepakt in mei 2015, terwijl hij actie voerde bij een plaatselijke rechtbank, waar vier mensen voor moord waren veroordeeld, die volgens Wu onschuldig waren. 

Meer dan 200 mensen werden in 2015 gearresteerd in een grootscheepse campagne tegen activisten. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het louter ging om de uitschakeling van critici van de huidige machthebbers in China. De Chinese overheid toont de voorbije jaren steeds minder tolerantie voor afwijkende meningen. De leiders in Peking zijn als de dood voor dissidente stemmen. Ze proberen die in de kiem te smoren voor ze kunnen uitgroeien tot protestbewegingen zoals in de Arabische wereld, bij het begin van dit decennium.

Wu Gan reageert laconiek, Amnesty noemt de rechtszaken "schandelijk"

Wu Gan reageerde laconiek op zijn veroordeling. Volgens zijn advocaat zei Wu dat hij de Communistische Partij dankbaar is voor de grote eer. “Ik blijf trouw aan onze uitgangspunten, en zal nog een tandje bijsteken om extra inspanningen te leveren”, zo zou de activist eraan hebben toegevoegd. Zijn advocaat zal tegen het vonnis in beroep gaan. 

In een andere rechtszaak werd een activist ook veroordeeld voor poging tot omverwerping van de staat, maar hij kreeg geen celstraf omdat hij had bekend. Advocaat Xie Yang had twee jaar in de cel gezeten, maar werd in mei van dit jaar op borgtocht vrijgelaten. Hij pleitte toen schuldig aan de aanklachten. Enkele maanden voordien had hij in een schriftelijke verklaring gezegd dat als hij ooit zou bekennen, dat alleen het gevolg kon zijn van foltering.

Amnesty International noemt de rechtszaken tegen activisten op tweede kerstdag schandelijk. De datum werd duidelijk gekozen omdat “er dan minder reactie kan worden verwacht van diplomaten, journalisten en het publiek.” 

Meest gelezen