Wikimedia Commons/David.gaya

De Chinese keizer en de jacht op onsterfelijkheid

Qin Shi Huang, de eerste keizer van China, liet zich niet alleen omringen door het wereldberoemde Terracottaleger, hij gaf zijn onderdanen ook de expliciete opdracht om te zoeken naar het levenselixir, een middel om hem onsterfelijk te maken. Dat blijkt uit nieuw archeologisch onderzoek.

Qin Shi Huang (259 - 201 v.C) geldt als de eerste keizer van China. Hij verenigde heel China tot één rijk. Het meest beroemd is hij van het Terracottaleger in zijn uitgestrekte ondergrondse grafmonument, ontdekt in 1974. De 8.000 keramieken beelden van Chinese soldaten, paarden en strijdwagens werden gemaakt in opdracht van de keizer en moesten hem beschermen.

Het Terracottaleger geeft al enige indicatie van Qin Shi Huangs obsessie met (on)sterfelijkheid. Nieuw onderzoek toont hoe ver die obsessie eigenlijk reikte. Uit teksten van meer dan 2.000 jaar oud hebben archeologen kunnen concluderen dat de keizer iedereen in zijn rijk expliciet opdroeg jacht te maken op het "levenselixir", oftewel de drank op het eeuwige leven.

De teksten zijn in 2002 teruggevonden op de bodem van een put in de provincie Hunan. Meer dan 200.000 Chinese kaligrafieën, neergepend op duizenden houten tabletten, wat de Chinezen gebruikten toen ze nog niet over papier beschikten. Ze bevatten niet alleen het persoonlijke keizerlijke bevel, maar ook suggesties van uit het hele rijk.

Wetenschappers hebben nog niet alle tabletten kunnen analyseren, maar uit de provincie Hebei kwam bijvoorbeeld de tip van een "veelbelovend" kruid van de "heilige berg" Langya.

Jong gestorven

Qin Shi Huang staat bekend als een wrede despoot. Hij zou onder meer het bevel hebben gegeven tot openbare boekverbrandingen en de executie van geleerden. Hij gaf ook de opdracht voor de bouw van de Chinese Muur.

Ondanks -of misschien net dóór- zijn queeste naar onsterfelijkheid is hij vrij jong overleden, op 49-jarige leeftijd. Volgens de overlevering gebeurde dat na het innemen van kwikpillen, een tip die hij van alchemisten had gekregen in zijn zoektocht naar het eeuwige leven.

Meest gelezen