De Coninck (SP.A): "Francken moet voor zichzelf uitmaken of hij nog kan functioneren"

Verschillende oppositiepartijen nemen andermaal het terugstuurbeleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) onder vuur, nu blijkt dat het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen hem op 24 oktober al had gewaarschuwd voor de risico's die sommige Soedanese migranten na hun terugkeer lopen. Kamerlid Monica De Coninck (SP.A) vindt dat Francken zichzelf in vraag moet durven stellen, Kamerfractieleider Ahmed Laaouej (PS) eist zelfs zijn aftreden.

"Ik vind dat staatssecretaris Francken voor zichzelf moet uitmaken of hij nog kan functioneren", reageert De Coninck aan VRT NWS. "Hij verkondigt graag dat hij streng optreedt voor iedereen die liegt of bedriegt. Hij laat de gsm of de laptop van asielzoekers screenen om na te gaan of ze niet liegen over hun identiteit. Als je streng bent voor een ander moet je dat misschien ook voor jezelf zijn."  

De Coninck wijst niet alleen naar Francken, maar heeft het over een collectieve verantwoordelijkheid van de hele regering, die volgens haar onvoldoende heeft nagegaan hoe teruggestuurde migranten in Soedan werden behandeld. "Het fundamentele probleem is dat Francken zijn vooropgesteld cijfer van uitzettingen wil halen. Het doel heiligt de middelen."

"Staatssecretaris Theo Francken heeft willens en wetens mensen richting foltering gestuurd", zegt  PS-Kamerfractieleider Laaouej. Volgens hem bevestigt het artikel in Le Soir van vandaag de leugens die Francken heeft verspreid in dit dossier. "Francken heeft gelogen en brengt de eerste minister in een lastig parket", zegt hij. "Hij heeft het bloed van de gefolterde mensen aan zijn handen. PS wil dat de staatssecretaris aftreedt."     

Kamerlid André Flahaut treedt zijn partijgenoot bij. "Als de informatie van Le Soir klopt, vind ik, als voormalig Kamervoorzitter, dat liegen in het parlement een rode kaart verdient", zegt hij aan radiozender Bel-RTL. "De regeringsleider moet ingrijpen."

Meest gelezen