Videospeler inladen...

Duizenden op straat in Peru tegen gratie voor oud-president Fujimori

In Peru zijn voor de tweede dag op rij duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de gratie voor oud-president Alberto Fujimori. Her en der kwam het tot schermutselingen tussen demonstranten en politie. Die vuurde ook traangas af.

In Lima, de hoofdstad van het land, kwamen gisteren zo'n 5.000 mensen op straat. Ze riepen slogans tegen de gratie voor Fujimori. Het was de tweede dag van protest. De  demonstranten wilden onder meer naar het ziekenhuis stappen waar de oud-president verzorgd wordt, maar werden tegengehouden door de politie.

Fujimori (79) zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor schendingen van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap (tussen 1990 en 2000). Hij werd dit weekend opgenomen in het ziekenhuis wegens een lage bloeddruk en hartritmestoornissen. Hij zou ook aan longkanker lijden.

President Pablo Kuczynski besliste daarop om zijn voorganger gratie te verlenen om humanitaire redenen. Maar al snel doken verhalen op dat de gratie het gevolg is van een deal tussen de president en de kinderen van Fujimori. Leden van de partij die geleid wordt door Fujimori's kinderen kwamen namelijk niet opdagen voor de stemming over de afzettingsprocedure tegen Kuczynski. Kortom, de president, die beschuldigd wordt van corruptie, zou zijn eigen hachje hebben gered via achterkamerpolitiek.

Kuczynski erkent dat zijn beslissing controversieel is, maar hij wil ze niet intrekken. "Diegenen onder ons die zich democraten noemen, kunnen niet toelaten om Alberto Fujimori in de gevangenis te laten sterven. Gerechtigheid is niet hetzelfde als wraak", zegt hij ook.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen