Videospeler inladen...

Fujimori vraagt "vergiffenis" voor daden van zijn regering

De Peruviaanse ex-president Alberto Fujimori heeft vanop zijn ziekbed "vergiffenis" gevraagd voor de daden van zijn regering (1990-2000). Zijn verzoek komt er twee dagen nadat huidig president Pedro Pablo Kuczynski Fujimori gratie heeft verleend, een beslissing die op heel wat protest stuitte in het land.

De 79-jarige Fujimori - een zoon van Japanse immigranten - was van juli 1990 tot november 2000 president van Peru. Hij zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor schendingen van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. Intussen zit hij al ruim tien jaar achter de tralies.

Fujimori had op 11 december zelf een gratieverzoek ingediend wegens zijn gezondheidsproblemen. Hij werd dit weekend opgenomen in het ziekenhuis wegens een lage bloeddruk en hartritmestoornissen.  Twee dagen geleden verleende president Pablo Kuczynski om zijn voorganger gratie te verlenen, maar dat is niet naar de zin van heel wat Peruvianen. Gisteren kwamen er zo'n 5.000 mensen op straat om te protesteren tegen de gratie voor de gewezen president.

Vanop zijn ziekbed heeft Fujimori nu vergiffenis gevraagd voor de daden van zijn regering. "Ik ben mij ervan bewust dat de geboekte resultaten onder mijn regering, gedeeltelijk, goed zijn ontvangen, maar ik erken ook dat ik een deel van mijn landgenoten heb teleurgesteld. Ik vraag hen vanuit de grond van mijn hart vergiffenis", aldus de 79-jarige Fujimori.

Meest gelezen