Kortrijk telt meeste orgaandonoren van België

Kortrijk heeft het grootste aantal orgaandonoren van het hele land. De voorbije maanden kwamen er 700 donoren bij dankzij een campagne van de stad.

In drie maanden tijd steeg het aantal orgaandonoren in Kortrijk met veertig procent. De stad voerde dan ook fel campagne met affiches en via de site. Iedereen die langskomt op het stadhuis krijgt ook de vraag of hij of zij zich als donor wil registreren. "Het is een kleine moeite waar je veel mensen mee kan helpen, " zegt schepen Arne Vandendriessche. "Eén donor kan tot acht mensenlevens redden en tot vijftig patiënten, mensen met brandwonden bijvoorbeeld, een beter leven geven."

Iedereen donor 

In theorie is iedereen in ons land orgaandonor. Maar in de praktijk is dat anders. Wanneer iemand niet als donor geregistreerd staat, wordt er aan de familie gevraagd of de organen gebruikt mogen worden. En te vaak nog, in vijftien procent van de gevallen, wordt dat geweigerd.

Meest gelezen