1.730.000 euro subsidies voor Vlaamse games: bijna een verdriedubbeling

Vanaf volgend jaar krijgt de sector van de games in Vlaanderen 1.730.000 euro overheidssteun. Dat is bijna een verdriedubbeling. "Vroeger was gamen een bezigheid voor nerds, maar nu is het tijd voor een geïntegreerd gamebeleid", zegt minister van Media en Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

De Vlaamse regering heeft met het Vlaams Audio Visueel Fonds (VAF) voor de komende vier jaar een beheersovereenkomst gesloten voor het Gamefonds, dat onderdeel is van het VAF. Het budget wordt vanaf volgend jaar met een miljoen euro opgetrokken, tot alles samen 1.730.000 euro, maakt minister van Media en Cultuur Sven Gatz bekend. Dat is bijna een verdriedubbeling.

“Twintig jaar geleden was gamen een bezigheid voor nerds", zegt Sven Gatz. "Vandaag speelt één op twee Vlamingen elke maand minstens één game op de smartphone, tablet, pc, een spelconsole of een ander apparaat. Het werd tijd om, met de nodige middelen, een toekomstgericht, performant en geïntegreerd gamebeleid te ontwikkelen.” 

Ook het departement Onderwijs doet een duit in het zakje: 180.000 euro. De spelvorm is een krachtig medium om complexe verbanden te leren zien. Games bieden het  bijkomend voordeel dat je situaties kunt nabootsen en experimenteren. Voor games met een educatieve of maatschappelijke doelstelling wordt een specifiek budget gereserveerd. 

Het overheidsgeld is bestemd om projecten te ondersteunen in de productie- maar ook in de promotiefase. Het Gamefonds krijgt een aparte coördinator.  Games zijn een groeiende sector in Vlaanderen, met bedrijven en bedrijfjes die games ontwikkelen, maar ook met goede opleidingen. Onlangs is de opleiding "Digital arts and entertainment" van Howest Kortrijk nog verkozen tot de beste ter wereld, door de internationale competitie The Rookies.

Meest gelezen