3 miljoen euro voor test met zelfrijdende wagens op de Antwerpse ring

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) trekt 3 miljoen euro uit voor een test met zelfrijdende wagens op een deel van de Antwerpse ring. Op die manier wil hij nagaan of zelfrijdende wagens ook op drukke trajecten en in snel veranderende omstandigheden hun weg kunnen vinden.

De plannen om in Antwerpen zelfrijdende wagens te testen, raakte in juni al bekend. De rijstroken en de verlichtingspalen zullen worden uitgerust met extra bekabeling en sensoren die communiceren met de sofware in de zelfrijdende wagens. Zo kunnen auto's snel reageren op veranderende verkeerssituaties.

Afgelopen week zette de Vlaamse ministerraad het licht op groen. In "De ochtend" op Radio 1 gaf minister Muyters meer uitleg. "We gaan voor het eerst proeven uitvoeren op een heel druk traject, het stuk ring tussen Deurne en Borgerhout. De auto's krijgen daar in korte tijd heel veel informatie binnen, in omstandigheden die heel snel veranderen. Ze zullen dus snel moeten reageren op diverse situaties. We willen nagaan of een zelfrijdende auto ook op drukke snelwegen zijn weg kan vinden."

"De zelfrijdende wagens zijn zo goed als klaar, we zullen onze wegen daaraan moeten aanpassen", zegt Muyters. Hij gelooft dat zelfrijdende wagens een positief effect kunnen hebben op files. "Ze anticiperen daarop en passen hun snelheid aan."

De test in Antwerpen past in het Europese project Concorda, dat in verschillende landen zelfrijdende wagens evalueert. Het Leuvense onderzoekscentrum IMEC zal het project opstellen en uitvoeren. Muyters trekt hiervoor 3 miljoen euro uit.

Meest gelezen