foto Katrien Vanderschoot

Stille overgang: zonder feestgedruis van oud naar nieuw

Voor wie geen zin heeft in drukte op oudejaarsavond zijn er rustige alternatieven. Stille wandelingen en retraites hebben in deze periode groeiend succes. In verschillende steden is er op oudejaarsdag een stil vredesmoment.

Knallende champagnekurken, vuurwerk, muziek, veel eten, veel drinken en veel volk om te kussen om middernacht: niet voor iedereen is dit de gedroomde overgang van oud naar nieuw. Vroeg in bed kruipen en wakker worden in een nieuw jaar is een optie, maar er zijn alternatieven om het rustiger en toch zinvol aan te pakken, samen met andere mensen.

Retraites in trek

Stiltehoeve Metanoia in Damme, een initiatief van Bond zonder Naam, is volzet voor een driedaagse van stilte, reflectie en samenzijn van oud naar nieuw, “eindejaarsstilte” om over 2017 na te denken en te mijmeren. “We zijn volgeboekt en er staan nog veel mensen op de wachtlijst,” zegt Elke Renders van Metanoia. “Er is hier grote behoefte aan. Ook voor onze wandelretraite in de Kerstdagen zaten we helemaal vol.”

Soms zijn het mensen die al eerder een stil verblijf meemaakten, maar anderen komen specifiek in de tijd van kerst en nieuwjaar, en zoeken dus naar een alternatieve, rustige manier om het oude af te sluiten en zich klaar te maken voor het nieuwe.  Ook andere retraiteplekken bieden een speciaal eindejaarsprogramma aan.

Bezinnen voor vrede

In verschillende steden is er ook een eindejaarsevenement met een maatschappelijke boodschap. In Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt, Mechelen, Kortrijk, Leuven en Brugge start op 31 december om 14u een stiltewandeling van een uur. Die eindigt telkens in een belangrijke kerk of kathedraal waar een stille meditatie van 40 minuten volgt.

“Het is een moment van stilte en bezinning als tegengewicht voor de verwarring, de chaos en het geweld in deze wereld”, en tegelijk een “stille oproep tot vrede en verdraagzaamheid”. Vormingsorganisatie Timotheus nam het initiatief. Al honderden mensen hebben zich geregistreerd om deel te nemen. “Dit leeft blijkbaar heel sterk,” zegt Philippe Vandevorst. Het initiatief is niet religieus van aard; de kerken zijn uitgekozen omdat ze centrale, symbolische plaatsen zijn in de stad.

Nieuwjaarswandelen in een stiltegebied

Een rustig oud-en-nieuw hoeft overigens niets te kosten. Parken, bossen en natuurgebieden zijn gratis. U kunt het jaar bijvoorbeeld starten met een nieuwjaarswandeling in een van de mooiste stiltegebieden die Vlaanderen rijk is: Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. 

Meest gelezen